PHYSICS FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS 9TH EDITION BY SERWAY – TEST BANK

 

 

To Purchase this Complete Test Bank with Answers Click the link Below

 

https://tbzuiqe.com/product/physics-for-scientists-and-engineers-9th-edition-by-serway-test-bank/

 

If face any problem or Further information contact us At tbzuiqe@gmail.com

 

 

Sample Test

Chapter 3—Vectors

 

MULTIPLE CHOICE

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

1.    If  = [15, 80°] and , what is the magnitude of ?

a.

15

b.

35

c.

32

d.

5.0

e.

23

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

2.    Vectors  and  are shown. What is the magnitude of a vector  if ?

 

 

a.

46

b.

10

c.

30

d.

78

e.

90

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

3.    If  and , what is the magnitude of the vector ?

a.

42

b.

22

c.

64

d.

90

e.

13

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

4.    If  and , what is the direction of the vector ?

a.

-49°

b.

-41°

c.

-90°

d.

+49°

e.

+21°

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

5.    If  = [10 m, 30°] and  = [25 m, 130°], what is the magnitude of the sum of these two vectors?

a.

20 m

b.

35 m

c.

15 m

d.

25 m

e.

50 m

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

6.    If  = [10 m, 30°] and  = [25 m, 130°], what is the direction of the sum of these two vectors?

a.

17°

b.

73°

c.

107°

d.

163°

e.

100°

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

7.    A vector, , when added to the vector  yields a resultant vector which is in the positive y direction and has a magnitude equal to that of . What is the magnitude of ?

a.

3.2

b.

6.3

c.

9.5

d.

18

e.

5

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

8.    If vector  is added to vector , the result is . If  is subtracted from , the result is . What is the magnitude of ?

a.

5.1

b.

4.1

c.

5.4

d.

5.8

e.

8.2

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

9.    If  = [2.5 cm, 80°], i.e., the magnitude and direction of  are 2.5 cm and 80°,  = [3.5 cm, 120°], and , what is the direction of  (to the nearest degree)?

a.

247°

b.

235°

c.

243°

d.

216°

e.

144°

 

 

ANS:  D                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

10.  If vector  is added to vector , the result is . If  is subtracted from , the result is . What is the direction of  (to the nearest degree)?

a.

225°

b.

221°

c.

230°

d.

236°

e.

206°

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

11.  A vector  is added to . The resultant vector is in the positive x direction and has a magnitude equal to . What is the magnitude of ?

a.

11

b.

5.1

c.

7.1

d.

8.3

e.

12.2

 

 

ANS:  D                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

12.  A vector  is added to . The resultant vector is in the positive direction and has a magnitude equal to that of . What is the direction of ?

a.

74°

b.

100°

c.

-81°

d.

-62°

e.

106°

 

 

ANS:  A                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

13.  If two collinear vectors  and  are added, the resultant has a magnitude equal to 4.0. If  is subtracted from , the resultant has a magnitude equal to 8.0. What is the magnitude of ?

a.

2.0

b.

3.0

c.

4.0

d.

5.0

e.

6.0

 

 

ANS:  A                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

14.  If two collinear vectors  and  are added, the resultant has a magnitude equal to 4.0. If  is subtracted from , the resultant has a magnitude equal to 8.0. What is the magnitude of ?

a.

2.0

b.

3.0

c.

4.0

d.

5.0

e.

6.0

 

 

ANS:  E                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

15.  When vector  is added to vector , which has a magnitude of 5.0, the vector representing their sum is perpendicular to  and has a magnitude that is twice that of . What is the magnitude of ?

a.

2.2

b.

2.5

c.

4.5

d.

5.0

e.

7.0

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

16.  Starting from one oasis, a camel walks 25 km in a direction 30° south of west and then walks 30 km toward the north to a second oasis. What distance separates the two oases?

a.

15 km

b.

48 km

c.

28 km

d.

53 km

e.

55 km

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

17.  Starting from one oasis, a camel walks 25 km in a direction 30° south of west and then walks 30 km toward the north to a second oasis. What is the direction from the first oasis to the second oasis?

a.

21° N of W

b.

39° W of N

c.

69° N of W

d.

51° W of N

e.

42° W of N

 

 

ANS:  D                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

Exhibit 3-1

The three forces shown act on a particle.

 

 

Use this exhibit to answer the following question(s).

 

18.  Refer to Exhibit 3-1. What is the magnitude of the resultant of these three forces?

a.

27.0 N

b.

33.2 N

c.

36.3 N

d.

23.8 N

e.

105 N

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

19.  Refer to Exhibit 3-1. What is the direction of the resultant of these three forces?

a.

35°

b.

45°

c.

65°

d.

55°

e.

85°

 

 

ANS:  A                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

20.  If vector  is added to vector , the result is a third vector that is perpendicular to  and has a magnitude equal to 3. What is the ratio of the magnitude of  to that of ?

a.

1.8

b.

2.2

c.

3.2

d.

1.3

e.

1.6

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

Exhibit 3-2

A child starts at one corner of a cubical jungle gym in a playground and climbs up to the diagonally opposite corner. The original corner is the coordinate origin, and the xy and z axes are oriented along the jungle gym edges. The length of each side is 2 m.

 

 

Use this exhibit to answer the following question(s).

 

21.  Refer to Exhibit 3-2. The child’s displacement is:

a.

b.

c.

d.

e.

 

 

ANS:  A                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

22.  Refer to Exhibit 3-2. What is the child’s distance from her starting position?

a.

2.8 m

b.

3.5 m

c.

6.0 m

d.

6.9 m

e.

12.0 m

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

23.  The displacement of the tip of the 10 cm long minute hand of a clock between 12:15 A.M. and 12:45 P.M. is:

a.

10 cm, 90°

b.

10 cm, 180°

c.

10 cm, 4 500°

d.

20 cm, 180°

e.

20 cm, 540°

 

 

ANS:  D                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

24.  A student decides to spend spring break by driving 50 miles due east, then 50 miles 30 degrees south of east, then 50 miles 30 degrees south of that direction, and to continue to drive 50 miles deviating by 30 degrees each time until he returns to his original position. How far will he drive, and how many vectors must he sum to calculate his displacement?

a.

0, 0

b.

0, 8

c.

0, 12

d.

400 mi, 8

e.

600 mi, 12

 

 

ANS:  E                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

25.  Given that  and , what is ?

a.

b.

c.

d.

e.

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

26.  Given that  and , what is ?

a.

b.

c.

d.

e.

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

27.  Given that  and , what is ?

a.

b.

c.

d.

e.

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

28.  The diagram below shows 3 vectors which sum to zero, all of equal length. Which statement below is true?

 

 

a.

b.

c.

d.

e.

 

 

ANS:  D                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

29.  Which statement is true about the unit vectors ,  and ?

a.

Their directions are defined by a left-handed coordinate system.

b.

The angle between any two is 90 degrees.

c.

Each has a length of 1 m.

d.

If  is directed east and  is directed south,  points up out of the surface.

e.

All of the above.

 

 

ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

30.  Vectors  and  have equal magnitudes. Which statement is always true?

a.

.

b.

.

c.

 is perpendicular to .

d.

 is perpendicular to .

e.

The magnitude of  equals the magnitude of .

 

 

ANS:  C                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

31.  When three vectors, , , and  are placed head to tail, the vector sum . If the vectors all have the same magnitude, the angle between the directions of any two adjacent vectors is

a.

30°

b.

60°

c.

90°

d.

120°

e.

150°

 

 

ANS:  D                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

Exhibit 3-3

The vectors , , and  are shown below.

 

 

Use this exhibit to answer the following question(s).

 

32.  Refer to Exhibit 3-3. Which diagram below correctly represents ?

a.

d.

b.

e.

c.

 

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

33.  Refer to Exhibit 3-3. Which diagram below correctly represents ?

a.

d.

b.

e.

c.

 

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

Exhibit 3-4

The diagram below shows the path taken by a sailboat tacking sideways because it cannot sail directly into the wind.

 

 

Use this exhibit to answer the following question(s).

 

34.  Refer to Exhibit 3-4. The total distance it travels is

a.

1 000 m.

b.

1 732 m.

c.

2 000 m.

d.

6 298 m.

e.

8 000 m.

 

 

ANS:  E                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

35.  Refer to Exhibit 3-4. The total displacement of the sailboat, the vector sum of its displacements OBBCCD and DE, is

a.

1 732 m, East.

b.

2 000 m, Northeast.

c.

6 298 m, East.

d.

8 000 m, Southeast.

e.

8 000 m, East.

 

 

ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

Instructions: On occasion, the notation  = [Aq] will be a shorthand notation for .

 

36.  Dana says any vector  can be represented as the sum of two vectors: . Ardis says any vector  can be represented as the difference of two vectors: . Which one, if either, is correct?

a.

They are both wrong: every vector is unique.

b.

Dana is correct: Any vector can be represented as a sum of components and not as a difference.

c.

Ardis is correct: Any vector can be represented as a difference of vector components and not as a sum.

d.

They are both correct: A difference of vectors is a sum .

e.

They are both wrong: Vectors can be moved as long as they keep the same magnitude and direction.

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

37.  The vector  has components +5 and +7 along the x and axes respectively. Along a set of axes rotated 90 degrees counterclockwise relative to the original axes, the vector’s components are

a.

-7; -5.

b.

7; -5.

c.

-7; 5.

d.

7; 5.

e.

7; 0.

 

 

ANS:  B                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

38.  Anthony has added the vectors listed below and gotten the result . What errors has he made?

 

 

 

 

 

a.

He lost the minus sign in vector .

b.

He read the  in  as .

c.

He lost the minus sign in vector .

d.

All of the above are correct.

e.

Only (a) and (b) above are correct.

 

 

ANS:  E                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

39.  Given the statement that , what can we conclude?

a.

 and .

b.

.

c.

 and .

d.

Any one of the answers above is correct.

e.

Only (a) and (b) may be correct.

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

40.  Adding vectors  and  by the graphical method gives the same result for  +  and  + . If both additions are done graphically from the same origin, the resultant is the vector that goes from the tail of the first vector to the tip of the second vector, i.e, it is represented by a diagonal of the parallelogram formed by showing both additions in the same figure. Note that a parallelogram has 2 diagonals. Keara says that the sum of two vectors by the parallelogram method is . Shamu says it is . Both used the parallelogram method, but one used the wrong diagonal. Which one of the vector pairs below contains the original two vectors?

a.

;

b.

;

c.

;

d.

;

e.

;

 

 

ANS:  E                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

41.  Given two non-zero vectors,  and , such that , the sum  satisfies

a.

.

b.

.

c.

.

d.

.

e.

.

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

42.  The vector  has components +5 and +7 along the x and y axes respectively. If the vector is now rotated 90 degrees counterclockwise relative to the original axes, the vector’s components are now

a.

-7; -5.

b.

7; -5.

c.

-7; 5.

d.

7; 5.

e.

7; 0.

 

 

ANS:  C                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

43.  The rectangular coordinates of a point are (5.00, y) and the polar coordinates of this point are (r, 67.4°). What is the value of the polar coordinate r in this case?

a.

1.92

b.

4.62

c.

12.0

d.

13.0

e.

More information is needed.

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

44.  In what quadrant are both the sine and tangent negative?

a.

1st

b.

2nd

c.

3rd

d.

4th

e.

This cannot happen.

 

 

ANS:  D                    PTS:   1                    DIF:    Easy

 

PROBLEM

 

45.  Two vectors starting at the same origin have equal and opposite x components. Is it possible for the two vectors to be perpendicular to each other? Justify your answer.

 

ANS:

Yes. If the components are of the right magnitudes, the angle can be 90 degrees. (This will occur if  and A = B tan q1.)

 

PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

46.  A vector starts at coordinate (3.0, 4.0) and ends at coordinate (-2.0, 16.0). What are the magnitude and direction of this vector?

 

ANS:

13.0 m, 113°.

 

PTS:   2                    DIF:    Average

 

47.  What two vectors are each the same magnitude as and perpendicular to ?

 

ANS:

and .

 

PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

Chapter 4—Motion in Two Dimensions

 

MULTIPLE CHOICE

 

1.    At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 9.0 m/s in the positive y direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of (2.0i – 4.0j) m/s2. At the instant the coordinate of the particle is 15 m, what is the speed of the particle?

a.

10 m/s

b.

16 m/s

c.

12 m/s

d.

14 m/s

e.

26 m/s

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

2.    A particle starts from the origin at t = 0 with a velocity of 6.0 m/s and moves in the xy plane with a constant acceleration of (-2.0 + 4.0) m/s2. At the instant the particle achieves its maximum positive coordinate, how far is it from the origin?

a.

36 m

b.

20 m

c.

45 m

d.

27 m

e.

37 m

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

3.    A particle leaves the origin with a velocity of 7.2 m/s in the positive y direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of (3.0 – 2.0) m/s2. At the instant the particle moves back across the axis (y = 0), what is the value of its coordinate?

a.

65 m

b.

91 m

c.

54 m

d.

78 m

e.

86 m

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

4.    At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 5.0 m/s in the positive y direction. Its acceleration is given by  = (3.0 – 2.0) m/s2. At the instant the particle reaches its maximum coordinate how far is the particle from the origin?

a.

11 m

b.

16 m

c.

22 m

d.

29 m

e.

19 m

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

5.    A particle moves in the xy plane with a constant acceleration given by . At t = 0, its position and velocity are 10 m and , respectively. What is the distance from the origin to the particle at t = 2.0 s?

a.

6.4 m

b.

10 m

c.

8.9 m

d.

2.0 m

e.

6.2 m

 

 

ANS:  B                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

6.    A particle starts from the origin at t = 0 with a velocity of (16 – 12) m/s and moves in the xy plane with a constant acceleration of  = (3.0 – 6.0) m/s2. What is the speed of the particle at t = 2.0 s?

a.

52 m/s

b.

39 m/s

c.

46 m/s

d.

33 m/s

e.

43 m/s

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

7.    At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 12 m/s in the positive x direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of . At the instant the coordinate of the particle is 18 m, what is the coordinate of the particle?

a.

30 m

b.

21 m

c.

27 m

d.

24 m

e.

45 m

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

8.    The initial speed of a cannon ball is 0.20 km/s. If the ball is to strike a target that is at a horizontal distance of 3.0 km from the cannon, what is the minimum time of flight for the ball?

a.

16 s

b.

21 s

c.

24 s

d.

14 s

e.

19 s

 

 

ANS:  A                    PTS:   3                    DIF:    Challenging

 

9.    A ball is thrown horizontally from the top of a building 0.10 km high. The ball strikes the ground at a point 65 m horizontally away from and below the point of release. What is the speed of the ball just before it strikes the ground?

a.

43 m/s

b.

47 m/s

c.

39 m/s

d.

36 m/s

e.

14 m/s

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

10.  A baseball is hit at ground level. The ball is observed to reach its maximum height above ground level 3.0 s after being hit. And 2.5 s after reaching this maximum height, the ball is observed to barely clear a fence that is 97.5 m from where it was hit. How high is the fence?

a.

8.2 m

b.

15.8 m

c.

13.5 m

d.

11.0 m

e.

4.9 m

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

11.  A rock is projected from the edge of the top of a building with an initial velocity of 12.2 m/s at an angle of 53° above the horizontal. The rock strikes the ground a horizontal distance of 25 m from the base of the building. Assume that the ground is level and that the side of the building is vertical. How tall is the building?

a.

25.3 m

b.

29.6 m

c.

27.4 m

d.

23.6 m

e.

18.9 m

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

12.  A projectile is thrown from the top of a building with an initial velocity of 30 m/s in the horizontal direction. If the top of the building is 30 m above the ground, how fast will the projectile be moving just before it strikes the ground?

a.

35 m/s

b.

39 m/s

c.

31 m/s

d.

43 m/s

e.

54 m/s

 

 

ANS:  B                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

13.  A rifle is aimed horizontally at the center of a large target 60 m away. The initial speed of the bullet is 240 m/s. What is the distance from the center of the target to the point where the bullet strikes the target?

a.

48 cm

b.

17 cm

c.

31 cm

d.

69 cm

e.

52 cm

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

14.  A rock is thrown from the edge of the top of a 100-ft tall building at some unknown angle above the horizontal. The rock strikes the ground a horizontal distance of 160 ft from the base of the building 5.0 s after being thrown. Assume that the ground is level and that the side of the building is vertical. Determine the speed with which the rock was thrown.

a.

72 ft/s

b.

77 ft/s

c.

68 ft/s

d.

82 ft/s

e.

87 ft/s

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

15.  An airplane flies horizontally with a speed of 300 m/s at an altitude of 400 m. Assume that the ground is level. At what horizontal distance from a target must the pilot release a bomb so as to hit the target?

a.

3.0 km

b.

2.4 km

c.

3.3 km

d.

2.7 km

e.

1.7 km

 

 

ANS:  D                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

16.  An object moving at a constant speed requires 6.0 s to go once around a circle with a diameter of 4.0 m. What is the magnitude of the instantaneous acceleration of the particle during this time?

a.

2.2 m/s2

b.

2.7 m/s2

c.

3.3 m/s2

d.

3.8 m/s2

e.

4.4 m/s2

 

 

ANS:  A                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

17.  A particle moves at a constant speed in a circular path with a radius of 2.06 cm. If the particle makes four revolutions each second, what is the magnitude of its acceleration?

a.

20 m/s2

b.

18 m/s2

c.

13 m/s2

d.

15 m/s2

e.

24 m/s2

 

 

ANS:  C                    PTS:   2                    DIF:    Average

 

Comments

Popular posts from this blog

Organic Chemistry 6th Edition By Brown Foote Iverson – Test Bank

Operations And Supply Chain Management 14 Edition By Jacobs – Test Bank

Pharmacology For Canadian Health Care Practice 3rd Edition By Linda Lane Lilley – Test Bank