Payroll Accounting Jeanette Landin 5th Edition- Test Bank

 

To Purchase this Complete Test Bank with Answers Click the link Below

 

https://tbzuiqe.com/product/payroll-accounting-jeanette-landin-5th-edition-test-bank/

 

If face any problem or Further information contact us At tbzuiqe@gmail.com

 

 

Sample Test

Payroll Accounting 2019, 5e (Landin)

Chapter 3   Gross Pay Computation

 

1) Gross pay is the amount of employee compensation prior to deducting any amounts for taxes or other withholdings.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

2) Salaried employees may be classified as nonexempt.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

3) A firm is always exempt from FLSA provisions if it has fewer than 5 employees.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  FLSA coverage depends on annual sales volume, the presence of interstate commerce, and the type of business, not the number of employees.

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

4) The tipped minimum wage is $2.13 per hour for all states.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  The tipped minimum wage varies among states.

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

5) Federal policy explains clear differences between exempt and nonexempt employees.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  Federal policy contains guidelines for exempt employee classification, but no specific differences are delineated.

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

6) To compute the hourly rate for an employee with a 40-hour standard workweek, you would divide the annual salary by 2,080.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

7) Piece-rate pay is used for employees who participate materially in the sale of manufacturing components.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  Piece-rate pay is used for employees who participate materially in the manufacturing of components.

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

8) The hundredth-hour system promotes more accuracy in employee time collection than the quarter-hour system.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

9) The payroll register is a confidential company document.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Create a Payroll Register

Learning Objective:  03-05 Create a Payroll Register

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Communication

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

10) To rule the payroll register means that the payroll accountant establishes procedures about the payroll register.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  Ruling the payroll register means that the final totals are double underlined.

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Create a Payroll Register

Learning Objective:  03-05 Create a Payroll Register

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Communication

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

11) The payroll register should be retained indefinitely, unlike most other payroll documentation.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  The payroll register should be retained for the same amount of time as other payroll documents.

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Create a Payroll Register

Learning Objective:  03-05 Create a Payroll Register

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

12) Any employee may request a payroll draw against future earnings.

 

Answer:  FALSE

Explanation:  Payroll draws are generally reserved for commission-based employees.

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

13) Compensatory time is only federally mandated for public salaried exempt employees.

 

Answer:  TRUE

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

14) Nonexempt employees are usually workers who:

1.   A) Routinely supervise other employees.

2.   B) Are exempt from certain company rules.

3.   C) Occupy executive positions in the company.

4.   D) Perform operative level tasks.

 

Answer:  D

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

15) Which of the following automatically exempts an employer from FLSA provisions? (You may select more than one answer.)

1.   A) The firm has annual volume of less than $500,000.

2.   B) The firm is a school for physically handicapped children.

3.   C) The firm is a governmental agency.

4.   D) The firm conducts no interstate commerce.

 

Answer:  A, D

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Communication

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

16) The difference between the federal minimum wage and the tipped wage involves:

1.   A) The type of work the employee performs.

2.   B) An employee’s qualifications for the job.

3.   C) The size of the town in which the employers is located.

4.   D) Supervisory reviews about the employee’s performance.

 

Answer:  A

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

17) Which of the following is always true about tipped employees?

1.   A) The minimum wage for tipped employees is consistent among all states.

2.   B) They have the opportunity to earn tips from patrons as a regular part of their job.

3.   C) They only earn occasional tips from other employees.

4.   D) They must earn more than 50% of their income from tips.

 

Answer:B

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

18) Vincent is a tipped employee who earns a wage of $2.13 per hour in a tip-credit state and works a standard 40-hour workweek. Last week, he earned $60 in tips. Which of the following is true?

75.                A) Vincent does not have to report his tips for the week because they were less than $75.

76.                B) Vincent’s employer may not report his tips for income tax purposes.

77.                C) Vincent’s employer must pay him the tip credit because his wages and tips for the week were less than the federal minimum wage.

78.                D) Vincent must file a request with his employer to have the tip credit applied to his wages for the week.

 

Answer:  C

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

19) Cole is a minimum wage employee in Santa Fe, NM, where the minimum wage is $10.91 per hour. His employer claims that since the federal minimum wage is $7.25 per hour, Cole should only receive the federal amount. What is the correct answer in this situation?

1.   A) The employer has the discretion to pay either the federal or the state-designated minimum wage.

2.   B) The employer may choose to pay less than the state-designated minimum wage, based on the employee’s qualifications and job description.

3.   C) The employer is correct that the federal minimum wage overrules the state wage.

4.   D) The employer must pay the state-designated minimum wage for the area.

 

Answer:  D

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Ethics

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

20) Paloma is a 16-year-old who babysits for a local family on an occasional basis. During a calendar year, she earned $1,250 in babysitting wages. What is true about Paloma’s wages?

1.   A) The family must treat her as a domestic employee and abide by FLSA regulations.

2.   B) Paloma does not earn enough to be considered a domestic employee so FLSA rules do not apply.

3.   C) Paloma is not considered an employee, but certain FLSA provisions apply.

4.   D) Since the family conducts no interstate commerce, FLSA provisions cannot apply.

 

Answer:  B

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

21) The minimum wage for salaried employees is:

1.   A) $455/week.

2.   B) $476/week.

3.   C) $513/week.

4.   D) $523/week.

 

Answer:  A

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

22) Which of the following is true about salaried employees? (You may select more than one answer.)

1.   They may not work more than 45 hours per week.

2.   The minimum wage is $7.25 per hour.

3.   The minimum annual salary is $23,660.

4.   They are not subject to provisions of FLSA.

 

Answer:  C, D

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

23) Sahar earns a salary of $31,500 per year as a nonexempt employee with a 35-hour standard workweek. What is her hourly rate? (Round to the nearest cent.)

15.                A) $15.82 per hour

16.                B) $16.31 per hour

17.                C) $16.89 per hour

18.                D) $17.31 per hour

 

Answer:  D

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Gross pay per period

$31,500.00

35

52

$17.31

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

24) Humberto is a salaried, nonexempt worker who earns $43,950 per year and has a standard 45-hour workweek. What is his hourly rate? (Round to the nearest cent.)

21.                A) $21.04 per hour

22.                B) $18.78 per hour

23.                C) $19.98 per hour

24.                D) $20.23 per hour

 

Answer:  B

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Gross pay per period

$43,950.00

45

52

$18.78

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

25) Tony is a salaried, nonexempt employee who earns $37,400 for a standard 40-hour workweek. During a biweekly pay period, he worked 3.5 hours overtime. What is his overtime-hourly rate? (Round to the nearest cent.)

17.                A) $17.98 per hour

18.                B) $24.49 per hour

19.                C) $26.97 per hour

20.                D) $29.23 per hour

 

Answer:  C

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Gross pay per period

Overtime rate

$37,400.00

40

52

$17.98

$26.97

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

26) Diane is a salaried, nonexempt worker with a standard workweek of 40 hours. During the last weekly pay period, she earned $148.24 in overtime pay for 5 hours overtime. What is her annual salary? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to the nearest whole dollar.)

1.   A) $42,500

2.   B) $41,112

3.   C) $44,950

4.   D) $48,720

 

Answer:  B

Explanation:  Overtime pay ÷ (OT hours × Overtime Premium) = Hourly wage

Hourly wage × hours/week × weeks/year = Annual salary

 

Overtime pay

OT hours

Overtime Premium

Hourly wage

Hours/week

Weeks/year

Annual Salary

$148.24

5

1.5

$19.77

40

52

$41,112

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

27) Breon works as a clerk in the human resources department for her company for which she receives an hourly rate of $9.50. Occasionally she fills in for the receptionist at the front desk and receives a $1.50 per hour differential. During a weekly pay period, she worked 35 hours in the human resources department and 5 hours at the front desk. What is Breon’s gross pay for the week?

387.             A) $387.50

388.             B) $347.50

389.             C) $380.00

390.             D) $393.00

 

Answer:  A

Explanation:

Department

Rate

# Hours

Gross pay

 

HR

$

9.50

35

$

332.50

 

Front Desk

$

11.00

5

$

55.00

 

 

 

 

Total

$

387.50

 

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases; Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases; 03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

28) Al works in the warehouse for his company and receives $12.75/hour. He occasionally works in the Quality Assurance (QA) department as a receiving clerk and earns a 15% differential for hours worked there. During a two-week pay period, he worked 72 hours in the warehouse and 12 hours in the QA department. He worked all overtime hours in the warehouse. Standard workweek has 40 hours. What is his gross pay for the pay period? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

71.                A) $1,071.00

72.                B) $1,096.50

73.                C) $1,042.95

74.                D) $1,119.45

 

Answer:  D

Explanation:

Department

Rate

# Hours

Gross pay

 

Warehouse

$

12.75

68

$

867.00

Warehouse–OT

$

19.13

4

$

76.50

QA

$

14.66

12

$

175.95

 

 

 

 

$

1,119.45

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases; Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases; 03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

29) Taylor is an outside salesperson for a firm in Idaho. She earns a 10% commission on all sales she makes. During a one-week pay period, she made $2,750 in sales. What is her gross pay? How much does her employer need to contribute toward her pay to meet FLSA standards?

1.   A) $275; $0

2.   B) $250; $205

3.   C) $455; $0

4.   D) $275; $180

 

Answer:  A

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

30) Lynda works as a sales representative for her company. Her job requires her to travel to customer sites to meet with her customers. Which of the following pay bases would be the most appropriate for her?

1.   A) Hourly

2.   B) Salary

3.   C) Commission

4.   D) Piece-rate

 

Answer:  C

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

31) Bill is an exempt employee whose annual pay is $53,600 for 37.5 hours per week. During a two-week period, company employees were given a two-day holiday. What is Bill’s regular pay and holiday pay for the period? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

649.             A) $1,649.23; $412.31

650.             B) $1,785.67; $602.38

651.             C) $1,630.77; $615.48

652.             D) $1,529.74; $603.92

 

Answer:  A

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Hourly Rate

$53,600

37.5

52

$27.49

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

27.49

60

$

1,649.23

holiday

$

27.49

15

$

412.31

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases; Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases; 03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

32) Phillippe is an inside salesperson who earns a base annual salary of $24,000 plus a 5% commission on total sales that he makes during the pay period. During a semimonthly period, he made $27,500 in sales. What is Phillippe’s gross pay for the period? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

298.             A) $2,298.07

299.             B) $2,390.38

300.             C) $2,375.00

301.             D) $2,422.50

 

Answer:  C

Explanation:

Hourly Rate or Period wage

Commissions

Gross Earning

$ 1,000.00

$ 1,375.00

$ 2,375.00

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases; Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases; 03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

33) Clark is a piece rate worker who earns $8.25 per completed unit. During a 40-hour workweek, Clark completed 57 units. What is Clark’s hourly rate?

15.                A) $15.21 per hour

16.                B) $11.76 per hour

17.                C) $13.98 per hour

18.                D) $12.22 per hour

 

Answer:  B

Explanation:

Pay/Unit

# Units completed

Gross pay

# Hours

Hourly rate

$ 8.25

57

$ 470.25

40

$ 11.76

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

34) Quinn works the following hours during a one-week period:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

34

Tuesday

7

56

Wednesday

7

58

Thursday

8

42

Friday

8

2

 

Under the hundredth-hour method, how many hours has he worked?

41.                A) 41.25 hours

42.                B) 41.85 hours

43.                C) 41.53 hours

44.                D) 41.20 hours

 

Answer:  D

Explanation:

Day

Hours

Minutes

100th Hour

Total

Monday

8

34

0.57

8.57

Tuesday

7

56

0.93

7.93

Wednesday

7

58

0.97

7.97

Thursday

8

42

0.70

8.70

Friday

8

2

0.03

8.03

Total hours

 

 

 

41.20

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

35) Brandie is an hourly worker whose employer uses the quarter-hour method. During a one-week period, she worked the following hours:

 

Day

In

Out

In

Out

Monday

8:03

12:00

1:03

5:04

Tuesday

7:57

11:45

12:42

4:56

Wednesday

8:08

12:15

1:20

5:03

Thursday

8:02

12:28

1:25

4:58

Friday

7:52

12:05

12:58

5:12

 

Using the quarter-hour method, how many hours did she work that week?

39.                A) 39.50 hours

40.                B) 39.75 hours

41.                C) 40.00 hours

42.                D) 40.25 hours

 

Answer:  D

Explanation:

 

AM

PM

Total

Monday

4

4

8.00

Tuesday

3.75

4.25

8.00

Wednesday

4

3.75

7.75

Thursday

4.5

3.5

8.00

Friday

4.25

4.25

8.50

Total hours

 

 

40.25

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

36) Brandie is an hourly worker whose employer uses the hundredth-hour method. During a one-week period, she worked the following hours:

 

Day

In

Out

In

Out

Monday

8:03

12:00

1:03

5:04

Tuesday

7:57

11:45

12:42

4:56

Wednesday

8:08

12:15

1:20

5:03

Thursday

8:02

12:28

1:25

4:58

Friday

7:52

12:05

12:58

5:12

 

Using the hundredth-hour method, how many hours did she work that week? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

40.                A) 40.17 hours

41.                B) 40.21 hours

42.                C) 40.27 hours

43.                D) 41.26 hours

 

Answer:  C

Explanation:

Day

In

Out

#hrs

In

Out

#hrs

Monday

8:03

12:00

3.95

1:03

5:04

4.02

Tuesday

7:57

11:45

3.80

12:42

4:56

4.23

Wednesday

8:08

12:15

4.12

1:20

5:03

3.72

Thursday

8:02

12:28

4.43

1:25

4:58

3.55

Friday

7:52

12:05

4.22

12:58

5:12

4.23

 

 

 

 

 

Total

40.27

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

37) Brendan is an hourly worker. During a week’s pay period, he worked the following hours and minutes:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

45

Tuesday

7

52

Wednesday

8

0

Thursday

9

36

Friday

8

24

 

Using the quarter-hour method, how many total hours did Brendan work that week?

41.                A) 41.75 hours

42.                B) 42.50 hours

43.                C) 43.25 hours

44.                D) 42.25 hours

 

Answer:  B

Explanation:

Day

Hours

Minutes

Total

Monday

8

45

8.75

Tuesday

7

52

7.75

Wednesday

8

0

8

Thursday

9

36

9.5

Friday

8

24

8.5

 

 

Total

42.5

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

38) Brendan is an hourly worker and earns $15.25/hour. During a week’s pay period, he worked the following hours and minutes:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

45

Tuesday

7

52

Wednesday

8

0

Thursday

9

36

Friday

8

24

 

Using the hundredth-hour method, what is Brendan’s gross pay for the week? The employer pays overtime for all time worked in excess of 40 hours per week. (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

670.             A) $670.00

671.             B) $649.90

672.             C) $669.86

673.             D) $650.00

 

Answer:  C

Explanation:

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

15.25

40

$

610.00

OT

$

22.88

2.6166667

$

59.86

 

 

 

 

$

669.86

 

Day

Hours

Minutes

Total time

Monday

8

45

8.75

Tuesday

7

52

7.8666667

Wednesday

8

0

8

Thursday

9

36

9.6

Friday

8

24

8.4

 

 

Total

42.6166667

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

39) Betsy is a salaried nonexempt worker who earns $39,500 per year for a 40-hour workweek. During a weekly pay period, she worked the following hours:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

22

Tuesday

8

45

Wednesday

9

43

Thursday

7

33

Friday

8

8

 

Her employer uses a hundredth-hour method to computer overtime pay. The employer pays overtime for all time worked in excess of 40 hours per week. What is Betsy’s gross pay for the week? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

819.             A) $819.44

820.             B) $759.62

821.             C) $799.52

822.             D) $831.30

 

Answer:  D

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Hourly rate

Overtime rate

$39,500

40

52

$18.99

$28.49

 

Day

Hours

Minutes

Total time

Monday

8

22

8.3666667

Tuesday

8

45

8.75

Wednesday

9

43

9.7166667

Thursday

7

33

7.55

Friday

8

8

8.1333333

 

 

Total

42.5166667

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

18.99

40

$

759.62

OT

$

28.49

2.5166667

$

71.69

 

 

 

 

$

831.30

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

40) Thaddeus is a salaried exempt worker who earns $57,500 per year for a 45-hour workweek. During a biweekly pay period, he worked 105 hours. What is his gross pay?

211.             A) $2,211.54

212.             B) $2,764.42

213.             C) $2,395.83

214.             D) $2,579.85

 

Answer:  A

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period Wage

Gross Earning

Thaddeus

$ 2,211.54

$ 2,211.54

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

41) Maryann is a salaried exempt worker who earns $45,000 per year for a 35-hour workweek. During a biweekly pay period, she worked 65 hours. What is her gross pay?

607.             A) $1,607.45

608.             B) $1,730.77

609.             C) $1,916.21

610.             D) $1,823.45

 

Answer:  B

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period Wage

Gross Earning

Maryann

$ 1,730.77

$ 1,730.77

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

42) Alan is an hourly worker who earns $10.50 per hour and is paid overtime for any time over 40 hours per week. During a weekly period, he worked the following hours:

 

Day

In

Out

In

Out

Monday

7:53

12:04

13:15

17:25

Tuesday

7:42

11:30

12:35

16:45

Wednesday

7:48

12:35

13:28

17:25

Thursday

8:08

12:22

13:45

17:37

Friday

7:35

12:13

13:15

16:42

 

What is his gross pay for the week using both quarter-hour and hundredth hour methods? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

420.             A) $420.00; $439.69

421.             B) $ 435.75; $439.43

422.             C) $420.00; $429.67

423.             D) $420.00; $434.69

 

 

 

Answer:  B

Explanation:  Quarter hour:

 

Day

In

Out

#hrs

In

Out

#hrs

Monday

7:53

12:04

4.00

13:15

17:25

4.25

Tuesday

7:42

11:30

3.75

12:35

16:45

4.25

Wednesday

7:48

12:35

4.75

13:28

17:25

4.00

Thursday

8:08

12:22

4.00

13:45

17:37

3.75

Friday

7:35

12:13

4.75

13:15

16:42

3.50

 

 

 

 

 

Total

41.00

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

10.50

40

$

420.00

OT

$

15.75

1.00

$

15.75

 

 

 

 

$

435.75

 

Hundredth hour:

 

Day

In

Out

#hrs

In

Out

#hrs

Monday

7:53

12:04

4.18

13:15

17:25

4.17

Tuesday

7:42

11:30

3.80

12:35

16:45

4.17

Wednesday

7:48

12:35

4.78

13:28

17:25

3.95

Thursday

8:08

12:22

4.23

13:45

17:37

3.87

Friday

7:35

12:13

4.63

13:15

16:42

3.45

 

 

 

 

 

Total

41.23

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

10.50

40

$

420.00

OT

$

15.75

1.23

$

19.43

 

 

 

 

$

439.43

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

43) Libby is an hourly employee who earns $14.32/hour. She is paid overtime only for hours worked past 40 in one week. During a weekly pay period, she worked the following hours:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

47

Tuesday

8

22

Wednesday

6

25

Thursday

9

6

Friday

7

58

 

What is the difference between her pay using the quarter-hour and the hundredth-hour methods? Which method pays Libby the greater amount? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

1.   A) $1.07; Quarter-hour

2.   B) $1.07; Hundredth-hour

3.   C) $2.86; Quarter-hour

4.   D) $2.86; Hundredth-hour

 

 

 

Answer:  D

Explanation:

Quarter hour pay

Hundredth hour pay

Difference

$583.54

$586.40

$2.86

 

Quarter hour

 

Day

Hours

Minutes

Total time

Monday

8

47

8.75

Tuesday

8

22

8.25

Wednesday

6

25

6.5

Thursday

9

6

9

Friday

7

58

8

 

 

Total

40.50

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

14.32

40

$

572.80

OT

$

21.48

0.50

$

10.74

 

 

 

 

$

583.54

 

Hundredth hour

 

Day

Hours

Minutes

Total time

Monday

8

47

8.7833333

Tuesday

8

22

8.3666667

Wednesday

6

25

6.4166667

Thursday

9

6

9.1

Friday

7

58

7.9666667

 

 

Total

40.6333333

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

14.32

40

$

572.80

OT

$

21.48

0.63333

$

13.60

 

 

 

 

$

586.40

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

44) The purpose of using combination pay methods is to:

1.   A) Reduce salary expenses by offering variable compensation.

2.   B) Cross-train employees in various company functions.

3.   C) Offer employees an incentive for increased performance.

4.   D) Meet minimum wage requirements and offer pay for performance.

 

Answer:  D

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

45) Martha is a regional supervisor who earns a base salary of $35,000 per year plus a 1% commission on all service contracts that she sells to existing customers. The company pays salaries on a semimonthly basis and contract commissions on a quarterly basis. As of September 30, Martha had made $35,950 in contract sales for the third quarter. What will be her gross pay on her next pay date? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

458.             A) $1,458.33

459.             B) $1,817.83

460.             C) $2,053.13

461.             D) $1,705.65

 

Answer:  B

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Commissions

Gross Earning

Martha

$ 1,458.33

$ 359.50

$1,817.83

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

46) Grainne is an inside salesperson who earns an annual salary of $32,800 (paid biweekly) plus a commission on quarterly sales that is paid on the first pay date on the next quarter. She receives a 1% commission for quarterly sales totaling $0 to $25,000, a 2% commission for quarterly sales totaling between $25,001 and $50,000, and a 3% commission for quarterly sales totaling over $50,001. During the second quarter, Grainne’s quarterly sales totaled $46,750. What is her gross pay for the first pay period in July? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

729.             A) $1,729.04

730.             B) $2,301.67

731.             C) $2,196.54

732.             D) $2,664.04

 

Answer:  C

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Commissions

Gross Earning

Grainne

$ 1,261.54

$ 935.00

$2,196.54

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

47) Andre works for a bakery as a cake decorator and receives a base annual salary of $30,000 (paid weekly) as well as piece-rate pay of 25% of the retail price for any wedding cake that he decorates. His piece-rate earnings are totaled on a monthly basis and are paid on the first pay date of the following month. During the month of June, he decorated eight wedding cakes with a total retail value of $2,650. What is Andre’s gross pay for the first week in July? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

427.             A) $1,427.53

428.             B) $1,485.96

429.             C) $1,239.42

430.             D) $1,526.78

 

Answer:  C

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Piece-Rate

Gross Earning

Andre

$ 576.92

$ 662.50

$1,239.42

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

48) Ronda is a college professor who earns an annual salary of $55,000. She performs an additional function as a tutor in the student center, for which she receives $21.83 per hour. During a biweekly pay period, Ronda worked 7.5 hours in the student center. What is her gross pay for the period? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

115.             A) $2,115.38

116.             B) $2,291.67

117.             C) $2,455.39

118.             D) $2,279.11

 

Answer:  D

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Piece-Rate

Gross Earning

Ronda

$ 2,115.38

$ 163.73

$2,279.11

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

49) Bruce is a salaried nonexempt employee who earns $42,500 annually, paid semimonthly, plus a 0.25% commission on all regional sales, paid monthly on the first pay date of the following month. During the month of May, the regional sales were $103,500. What was his gross pay for the first half of June? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

29.                A) $2,029.58

30.                B) $1,770.83

31.                C) $1,634.62

32.                D) $1,893.37

 

Answer:  A

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Commissions

Gross Earning

Bruce

$ 1,770.83

$ 258.75

$2,029.58

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

50) Lawrin is a real-estate salesperson whose compensation is commission-only. She earns a 3% commission on the sale price of each house that she sells and receives 1.5% commissions at the end of each month (the broker retains the rest per the employment agreement). During the month of July, Lawrin sold two houses totaling $385,420. What is her gross pay for the month of July?

620.             A) $5,620.00

621.             B) $5,781.30

622.             C) $11,562.00

623.             D) $8,623.50

 

Answer:  B

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

51) Alex is a salesperson who receives an annual salary of $18,000 paid semimonthly plus commissions of 5% of the retail price of each unit he sells which is paid on the final pay date of the month. During his first month of employment, he sold four units for a total of $1,000 and requested a 5% draw against his $15,000 monthly minimum sales, in accordance with his employment agreement. How much should Alex receive in his gross pay for the end of his first month?

800.             A) $800.00

801.             B) $1,250.00

802.             C) $1,550.00

803.             D) $1,750.00

 

Answer:  C

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Draw

Commissions

Gross Earning

Alex

$750.00

$750.00

$50.00

$1,550.00

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Create a Payroll Register

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

52) During his first month of employment, Micah took a draw of 5% against his minimum sales amount of $15,000 in monthly sales that must be deducted from his pay during the first month that he reaches his minimum sales amount. He receives $18,000 annually in base salary plus a 5% commission on his sales. He receives his base salary on a semimonthly basis and receives his commissions on the final pay date of each month. During his second month of employment, Micah sold $24,000 of equipment. What is Micah’s gross pay for the end of the second month of employment?

950.             A) $1,950.00

951.             B) $1,500.00

952.             C) $1,350.00

953.             D) $1,200.00

 

Answer:  D

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

Draw

Commissions

Gross Earning

Micah

$750.00

$(750.00)

$1,200.00

$1,200.00

 

Difficulty: 3 Hard

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Evaluate

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

53) Lloyd is the CFO for a firm that uses ISOs as part of its executive compensation plan. He receives $150,000 annually, paid semimonthly, in base salary plus 25 shares of the firm’s stock per month. The stock is omitted from gross pay calculations and is valued at $52.50 per share and he may exercise his option within five years at $0.10 per share. What is Lloyd’s gross pay for mid-October?

1.   A) $7,250

2.   B) $6,250

3.   C) $7,560

4.   D) $8,250

 

Answer:  B

Explanation:  Lloyd’s ISO is not added to his gross pay

 

Name

Hourly Rate or Period wage

Gross Earning

Lloyd

$ 6,250.00

$6,250.00

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Apply Combination Pay Methods

Learning Objective:  03-06 Apply Combination Pay Methods

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

54) Aimee is a salaried nonexempt employee who earns an annual salary of $52,500 for a 38-hour workweek, paid biweekly. The employer pays overtime for any hours worked in excess of 38 per week. During a pay period, she worked 86 hours. She has requested that she take compensatory time in lieu of paid overtime. How much compensatory time should she receive, assuming that her firm approves the compensatory time?

1.   A) 10 hours

2.   B) 12.5 hours

3.   C) 15 hours

4.   D) 20 hours

 

Answer:  C

Explanation:

Hours worked

Standard hours

# of hours Overtime

Comp time hours (1.5×)

86

76

10

15

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

55) Naveen is a salaried nonexempt employee who earns annually $39,500 for a 40-hour workweek that is paid semimonthly. He is occasionally on-call for his employer. During the on-call time, Naveen is required to be available for phone calls and must have internet access, but is otherwise able to pursue his own interests. Company policy allows for four hours of regular pay for each day that the employee is on-call. How much should Naveen’s gross pay be for a pay period in which he is on-call for three days? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

873.             A) $1,873.72

874.             B) $1,721.79

875.             C) $1,645.83

876.             D) $1,747.12

 

Answer:  A

Explanation:

Name

Annual Salary

Hourly Rate or Period wage

Hourly rate

On-call

Gross Earning

Naveen

$39,500.00

$1,645.83

$18.99

$227.88

$1,873.72

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

56) Indra is an employee who is required to be on-call at her employer’s site once per month for eight hours. She earns a salary of $58,750 per year for a 45-hour workweek and is paid biweekly. What is Indra’s gross pay for a pay period that includes on-call time? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

447.             A) $2,447.92

448.             B) $2,259.62

449.             C) $2,460.47

450.             D) $2,648.77

 

Answer:  C

Explanation:

Name

Hourly Rate or Period wage

On-call

Gross Earning

Indra

$2,259.62

$200.85

$2,460.47

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

57) Nicholas is the driver for a company executive. He is paid $13.50 per hour for his services and overtime only for hours worked in excess of 40 hours per week. His actual driving time varies, depending on the needs of the executive. Which of the following is true about Nicholas’s compensation?

1.   A) Nicholas must maintain a log of miles driven to document his activities.

2.   B) Nicholas will be compensated only for the hours during which he is driving.

3.   C) Nicholas will receive compensation for wait time when it is for the firm’s benefit.

4.   D) Nicholas will not receive compensation for idle times when is waits for the executive to conduct business.

 

Answer:  C

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

58) Tetsuko is a surgical resident at a busy metropolitan hospital. She regularly works 24-48 hour shifts as a part of her duties. What must the employer do, according to the FLSA? (You may select more than one answer.)

1.   Give Tetsuko additional time off after a long shift.

2.   Give Tetsuko time to sleep and deduct those hours from her pay.

3.   Give Tetsuko a minimum of 5 hours sleep time per 24 hours of the shift.

4.   Give Tetsuko appropriate meal breaks.

 

Answer:  C, D

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

59) Arnelle is in her third month of work for her employer. She is 18 years of age. Her working hours, computed on a quarter-hour basis, were as follows for the current weekly pay period:

 

Day

Hours

Minutes

Monday

8

15

Tuesday

7

45

Wednesday

7

30

Thursday

8

15

Friday

8

15

 

Arnelle receives the minimum wage, according to the 1996 FLSA Amendment. What is her gross pay for the week using actual hours?

290.             A) $290.00

291.             B) $246.50

292.             C) $145.00

293.             D) $170.00

 

Answer:  D

Explanation:

Day

Hours

Minutes

Total

Monday

8

15

8.25

Tuesday

7

45

7.75

Wednesday

7

30

7.50

Thursday

8

15

8.25

Friday

8

15

8.25

 

 

Total

40.00

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

4.25

40

$

170.00

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

60) Brittany is a full-time college student and is 21 years of age. Her employer has the option to pay her less than the Federal minimum wage. What is the minimum hourly rate that Brittany may receive?

7.   A) $7.25 per hour

8.   B) $4.25 per hour

9.   C) $6.16 per hour

10.                D) $5.80 per hour

 

Answer:  C

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

61) Which of the following is not a class of worker that may receive an hourly rate below the Federal minimum wage?

1.   A) Disabled employees in occupations unrelated to their disability.

2.   B) Full-time college students in agricultural occupations.

3.   C) A 16 year-old employee in the first 90 days of work.

4.   D) A student learner currently enrolled in a vocational education program.

 

Answer:  A

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

62) Dorothy is a full-time student in a medical assisting program at a vocational education program. She works part-time for a nursing home as a nurse’s assistant and worked 17.5 hours during the last weekly pay period. What should Dorothy’s gross pay be for that week? (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

290.             A) $290.00

291.             B) $170.00

292.             C) $147.25

293.             D) $95.16

 

Answer:  D

Explanation:  Full-time students in a vocational education program who work in a related job may receive 75% of the Federal minimum wage.

 

Pay type

Rate

# Hours

Gross pay

Regular

$

5.44

17.5

$

95.16

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

63) Susan travels among client sites as a routine part of her employment. Travel to her first customer site and from the last customer site to her home are not compensated. Under which of the following circumstances will she be compensated for her travel? (You may select more than one answer.)

1.   Travel from her home to the client site at the beginning of the workday.

2.   Travel between client sites and the firm’s office.

3.   Travel to alternate sites for the firm’s meetings with multiple clients.

4.   Travel from the client site to a personal dinner engagement at the end of the workday.

 

Answer:  B, C

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Explain Special Pay Situations

Learning Objective:  03-07 Explain Special Pay Situations

Bloom’s:  Understand

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

64) ________ are always exempt from FLSA provisions.

1.   A) Non-profit firms

2.   B) Hospitals

3.   C) Government agencies

4.   D) Nannies with annual earnings of $2,100

 

Answer:  D

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

65) The difference between the tipped employee minimum wage and the federal minimum wage is called the ________.

1.   A) Tip allowance

2.   B) Wage credit

3.   C) Tip credit

4.   D) Wage allowance

 

Answer: C

Difficulty: 1 Easy

Topic:  Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Learning Objective:  03-01 Analyze Minimum Wage Pay for Nonexempt Workers

Bloom’s:  Remember

AACSB:  Reflective Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

66) A nonexempt, salaried worker who received $46,500 in annual compensation for a 40-hour standard workweek has an hourly rate of ________. (Round to the nearest cent.)

23.                A) $23.26

24.                B) $22.86

25.                C) $22.64

26.                D) $22.36

 

Answer:  D

Explanation:

Annual salary

Hours/Week

Weeks/Year

Hourly Rate

$46,500

40

52

$22.36

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

67) Joanna, a salaried nonexempt employee, earns a salary of $38,950 for a standard 37.5-hour workweek and is paid weekly. During a weekly period, she worked 6 hours of overtime. Her gross pay for the week would be________. (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

928.             A) $928.81

929.             B) $936.52

930.             C) $868.88

931.             D) $894.22

 

Answer:  A

Explanation:

Name

Annual Salary

Hourly Rate or Period wage

No. of Regular Hours

Hourly rate

No. of Overtime Hours

OT Pay

Gross Earning

Joanna

$38,950.00

$749.04

37.5

$19.97

6

$179.77

$928.81

 

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

 

 

68) Mac is a cook at a local restaurant and earns $9.15 per hour. He occasionally serves as the crew chief, for which he receives an additional $2.50 per hour. During a biweekly pay period, he had the following time data:

 

Cook: 75 hours (including 8 hours overtime)

Crew chief: 13 hours

 

His gross pay for the pay period would be ________. (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

902.             A) $902.58

903.             B) $878.31

904.             C) $874.30

905.             D) $841.80

 

Answer:  C

Explanation:

Position

Wage

Hours

Gross

Cook

9.15

67

$

613.05

Cook-OT

13.725

8

$

109.80

Crew Chief

11.65

13

$

151.45

 

 

Total

$

874.30

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Learning Objective:  03-03 Calculate Pay Based on Hours and Fractions of Hours

Bloom’s:  Analyze

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

69) Huynh is a piece rate worker who creates custom molds for a plastics manufacturer. During a 40-hour workweek, he created 22 molds at a piece rate of $38.25 per mold. His hourly rate during the workweek is ________. (Do not round intermediate calculations. Round your answer to 2 decimal places.)

18.                A) $18.38

19.                B) $21.04

20.                C) $19.46

21.                D) $20.96

 

Answer:  B

Explanation:

Pay/Unit

# Units completed

Gross pay

# Hours

Hourly rate

$38.25

22

$841.50

40

$21.04

Difficulty: 2 Medium

Topic:  Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Learning Objective:  03-02 Compute Gross Pay for Different Pay Bases

Bloom’s:  Apply

AACSB:  Analytical Thinking

Accessibility:  Keyboard Navigation

 

Comments

Popular posts from this blog

Organic Chemistry 6th Edition By Brown Foote Iverson – Test Bank

Operations And Supply Chain Management 14 Edition By Jacobs – Test Bank

Pharmacology For Canadian Health Care Practice 3rd Edition By Linda Lane Lilley – Test Bank