Pathophysiology Ist Edition by Ivan Damjanov -Test Bank
To Purchase
this Complete Test Bank with Answers Click the link Below
https://tbzuiqe.com/product/pathophysiology-ist-edition-by-ivan-damjanov-test-bank/
If face any problem or
Further information contact us At tbzuiqe@gmail.com
Sample
Test
Damjanov: Pathophysiology
Test Bank
Set 1 (questions 1-25)
MULTIPLE CHOICE
1. Cytoplasmic
inclusion bodies are found in the liver cells of chronic alcoholics. These
inclusions, known as Mallory’s hyaline, are composed of damaged intermediate
filaments covalently bound to
A. |
cytochrome P450 |
B. |
alanine transaminase |
C. |
ubiquitin |
D. |
actin |
E. |
myosin |
ANS: C
Damaged intermediate filaments, like many other damaged cytoplasmic
proteins, are covalently bound to ubiquitin. This process marks the proteins
for degradation by cytosolic proteases.
2. Estrogen
produced by certain ovarian tumors causes thickening of the endometrium, which
most often represents endometrial
A. |
hyperplasia |
B. |
hypertrophy |
C. |
atrophy |
D. |
dysplasia |
E. |
metaplasia |
ANS: A
Estrogen stimulates the proliferation of endometrial cells,
causing thickening of the endometrium. Such thickening, which is attributable
to an increased number of cells, is called hyperplasia. Hypertrophy implies an
increased cell mass due to enlargement of individual cells, whereas atrophy
means reduced size of the cells or tissues. Dysplasia and metaplasia imply
changes in cell differentiation that may occur only if estrogenic stimulation
is very long or combined with the action of additional adverse stimuli, such as
carcinogens.
3. Cell
death caused by the action of perforin, which is produced by cytotoxic T
lymphocytes in certain cell-mediated immune reactions, is associated with
A. |
activation of initiating
and effector caspases |
B. |
inhibition of adenosine
triphosphate (ATP)-dependent sodium/potassium pump |
C. |
increased water content of
the cytoplasm |
D. |
influx of sodium into the
cytoplasm |
E. |
activation of growth factor
XORs on the cell surface |
ANS: A
Through the action of perforin, T lymphocytes induce apoptosis,
a form of cell death, characterized by activation of “suicide pathway enzymes,”
the most notable of which are caspases. Inhibition of the ATP-dependent
sodium/potassium pump, resulting in an influx of water and sodium into the cell
cytoplasm, is typical of ischemic or toxic cell injury leading to vacuolar
(hydropic) change or necrosis. Cell surface growth factor receptors are not
activated by perforin.
4. Which
of the following enzymes plays a crucial role in the scavenging of free
reactive oxygen radicals?
A. |
alkaline phosphatase |
B. |
cytochrome C oxidase |
C. |
catalase |
D. |
caspase-3 |
E. |
adenosine triphosphatase |
ANS: C
Catalase is a peroxisomal enzyme that inactivates superoxide,
one of the three main free oxygen radicals. The other two oxygen radicals are
hydrogen peroxide and hydroxyl radical. Other enzymes listed here do not act as
scavengers of free oxygen radicals.
5. Which
of the following pathogenetic mechanisms plays a role in the pathogenesis of
fatty liver caused by chronic alcohol abuse?
A. |
increased influx of free
fatty acids into the liver |
B. |
decreased esterification of
free fatty acids to triglycerides in the liver |
C. |
increased oxidation of free
fatty acids |
D. |
increased production of lipoproteins |
E. |
increased degradation of
hepatic triglycerides |
ANS: A
Alcohol leads to increased hepatic influx of free fatty acids
(FFAs) from peripheral stores. Alcohol also causes increased intrahepatic
esterification of FFAs to triglycerides, decreased oxidation of FFAs, and
because of protein malnutrition it reduces the export of lipids in the form of
lipoproteins.
6. Fibrinoid
necrosis is typically seen in the
A. |
myocardium |
B. |
lung parenchyma |
C. |
arteries and arterioles |
D. |
brain parenchyma |
E. |
adrenal cortex |
ANS: C
Fibrinoid necrosis typically occurs in arteries affected by
immune-mediated vasculitis or in arteries and arterioles damaged by
hypertension of sudden onset.
7. A
60-year-old man died two days after a thrombotic occlusion of the right
coronary artery. Histologically, the myocardial cells appeared necrotic and had
small condensed dark blue nuclei. This nuclear change is called
A. |
karyolysis |
B. |
karyorrhexis |
C. |
pyknosis |
D. |
heterochromatin |
E. |
euchromatin |
ANS: C
Condensation of nuclei in necrotic cells is called pyknosis
(from the Greek word pyknos,
meaning dense). Karyolysis and karyorrhexis are two other nuclear changes found
in necrotic cells. Karyolysis is characterized by dissolution of the nucleus,
whereas karyorrhexis is associated with fragmentation of the nucleus into
smaller pieces. Heterochromatin and euchromatin are parts of the normal
nucleus: heterochromatin represents the condensed transcriptionally active
chromatin and euchromatin represents the finely dispersed inactive chromatin.
8. A
66-year-old woman had a myocardial infarction. Laboratory testing performed 12
hours after the onset of symptoms disclosed elevated blood concentrations of
A. |
cytochrome oxidase |
B. |
catalase |
C. |
superoxide dismutase |
D. |
xanthine oxidase |
E. |
creatine kinase |
ANS: E
Creatine kinase, an enzyme found in muscle cells, is released
from injured muscle cells. It occurs in two isoforms: isoenzyme creatine kinase
MB is found in the myocardial cells and is useful for diagnosing myocardial
infarcts. The isoenzyme MM is found in the skeletal muscle cells and is
elevated in blood after muscle injury or in patients who have myositis.
9. Which
of the following biologically active substances produced by endothelial cells
leads to relaxation of smooth muscle cells and inhibits platelet aggregation?
A. |
thromboxane |
B. |
P-selectin |
C. |
angiotensin II |
D. |
nitric oxide |
E. |
endothelin |
ANS: D
Nitric oxide, a very small molecule produced by endothelial
cells, was originally known as the endothelial cell-derived relaxation factor.
It induces relaxation of vascular smooth muscle cells and also inhibits the
aggregation of platelets. Endothelin, thromboxane A2, and
angiotensin II cause vascular constriction. P-selectin mediates the rolling of
leukocytes and is essential for subsequent adhesion of leukocytes to
endothelial cells during inflammation.
10. A
40-year-old man was hospitalized for high fever and severe headache. A
localized cavitary lesion was found in the brain by computerized tomography. A
needle biopsy during exploratory craniotomy revealed that the lesion contained
numerous neutrophils, many of which were dead or dying. This lesion most likely
represents a(n)
A. |
abscess |
B. |
caseous granuloma |
C. |
noncaseous granuloma |
D. |
gumma |
E. |
malignant brain neoplasm |
ANS: A
This lesion is an abscess, a localized purulent inflammation
caused by bacteria. Abscesses are cavities filled with pus–an exudate composed
of neutrophils, many of which are dead or dying. A granuloma is composed of
epithelioid macrophages, lymphocytes, and multinucleated giant cells and
typically does not contain pus. A gumma consists of macrophages, lymphocytes,
multinucleated giant cells, and plasma cells and also does not contain
neutrophils. No neoplastic cells were seen in this case, which excludes the diagnosis
of neoplasm.
11. At
the autopsy of a 45-year-old Caribbean man who had rheumatic carditis, the
pathologist noticed that the outer surface of the heart and the inner surface
of the pericardial sac were covered with a “shaggy” whitish-yellow layer of stringy
material. The exudate apparently caused adhesions between the two layers of the
pericardium, but nevertheless these two layers could be easily separated. The
separated layers of the pericardium had a “bread and butter sandwich-like”
appearance. This type of pericarditis is best classified as
A. |
serous |
B. |
fibrinous |
C. |
hemorrhagic |
D. |
fibrous |
E. |
purulent |
ANS: B
The surface of the pericardial sac is covered with fibrin, and
accordingly this form of pericarditis is classified as fibrinous. In serous
pericarditis there are no visible surface deposits, but the pericardial cavity
is filled with serous fluid. In hemorrhagic pericarditis the pericardial cavity
contains blood. In fibrous pericarditis the two layers of pericardium are attached
to one another by fibrous connective tissue, which encases the heart, thereby
constricting it (constrictive pericarditis). In purulent pericarditis the
pericardium is filled with pus, i.e., a viscous yellow fluid.
12. Which
of the following mediators of inflammation is a biogenic amine stored in the
cytoplasmic granules of mast cells, basophils, and platelets, causing increased
permeability of venules in the tissue upon its release?
A. |
nitric oxide |
B. |
prostaglandin E |
C. |
platelet activating factor |
D. |
interleukin (IL-1) |
E. |
histamine |
ANS: E
Histamine is a biogenic amine stored in the granules of mast
cells, basophils, and platelets. Upon degranulation of these cells, it
increases the permeability of venules, causing edema. All other mediators of
inflammation listed here are not present in a prestored form and require time
to be synthesized prior to release.
13. Fibrin
degradation products are formed from fibrin through the direct enzymatic action
of
A. |
complement C3a |
B. |
Hageman factor |
C. |
thrombin |
D. |
plasmin |
E. |
phospholipase A2 |
ANS: D
Plasmin is the principal fibrinolytic enzyme involved in
fibrinolysis of fibrin and accounts for the formation of fibrin degradation
products (also known as fibrin split products). Other biologically active
substances listed here do not have fibrinolytic activity, and some of them,
like thrombin, have a diametrically opposite effect on the coagulation process,
promoting fibrin formation from fibrinogen. Hageman factor is known as factor XII
of the coagulation system and is responsible for the activation of the
intrinsic pathway of coagulation. Hageman factor also may cause fibrinolysis
indirectly, because it promotes conversion of plasminogen into plasmin.
14. Contraction
of the fibrous or fibrovascular granulation tissue in a wound healing by
secondary intention occurs as a result of the action of
A. |
angioblasts |
B. |
myofibroblasts |
C. |
macrophages |
D. |
endothelial cells |
E. |
vascular smooth muscle
cells |
ANS: B
Myofibroblasts have hybrid features of fibroblasts and smooth
muscle cells. Like fibroblasts they can synthesize collagen, and like smooth
muscle cells they can contract. Contraction of myofibroblasts can reduce the
surface area of an open wound to 10% of its original size and is most evident
in wounds healing by secondary intention.
15. Which
of the following cells plays the key role in chronic inflammation and is the
main source of cytokines, arachidonic acid metabolites, and proteases?
A. |
neutrophils |
B. |
plasma cells |
C. |
B lymphocytes |
D. |
T lymphocytes |
E. |
macrophages |
ANS: E
Macrophages are the main effector cells in chronic inflammation.
These cells are multifunctional and secrete numerous mediators of inflammation,
such as cytokines, arachidonic acid metabolites, and various proteases.
Neutrophils are typically found in acute inflammation. Plasma cells and B
lymphocytes secrete immunoglobulins, whereas T lymphocytes mostly secrete
cytokines.
16. The
central part of a caseous granuloma caused by infection with Mycobacterium tuberculosis contains
A. |
lymphocytes |
B. |
macrophages |
C. |
multinucleated giant cells |
D. |
fibroblasts |
E. |
necrotic amorphous material |
ANS: E
Typical caseating granulomas of tuberculosis consist of a
central zone of necrosis surrounded by a rim of macrophages, multinucleated
giant cells, and lymphocytes. In longstanding granulomas there are also
fibroblasts, which become more prominent during fibrous healing
17. Sterile
suture material remaining in the tissue after surgery typically elicits the
formation of
A. |
abscesses |
B. |
gummas |
C. |
caseating granulomas |
D. |
foreign body giant cell
granulomas |
E. |
sarcoidosis |
ANS: D
Like all particulate foreign material, sutures left inside the
tissue elicit a foreign body giant cell granulomatous reaction. Abscesses are
found if the material is infected. Gummas are typical of syphilis. Caseating
granulomas are typical of infection with mycobacteria or certain fungi, such
as Histoplasma
capsulatum. Sarcoidosis is a disease of unknown etiology
characterized by the formation of noncaseating granulomas.
18. Myelomeningocele
is a congenital malformation best classified as
A. |
atresia |
B. |
ectopia |
C. |
dysplasia |
D. |
dysraphia |
E. |
agenesis |
ANS: D
Dysraphia is a failure of the midline fusion of embryonic
primordia. Myelomeningocele results from incomplete fusion of the embryonic
neural tube and the overlying vertebral arches and soft tissue and skin on the
back.
19. Syndactyly
and esophageal atresia develop because of a lack of embryonic cell
A. |
apoptosis |
B. |
fusion |
C. |
migration |
D. |
differentiation |
E. |
invagination |
ANS: A
Syndactyly and esophageal atresia result from a lack of
apoptosis, which is supposed to occur during the formation of the fingers or esophagus.
Fingers are formed by programmed death of cells in the embryonic limb bud, and
if these cells do not die, the fingers remain fused to each other. Apoptosis in
the central part of the solid foregut strand of cells leads to the formation of
the esophageal lumen, and if it does not occur, the esophagus remains atretic.
20. An
8-year-old boy was evaluated for mental retardation. Additional findings
included microcephaly, ataxic gait, epilepsy, and inability to talk. The boy
had a happy expression on his face. Chromosomal studies revealed deletion of
q11–13 of chromosome 15. Neither of his parents and none of his siblings showed
similar signs of the disease. This disease is an example of
A. |
autosomal dominant
inheritance |
B. |
autosomal recessive
inheritance |
C. |
x-linked dominant
inheritance |
D. |
genetic imprinting |
E. |
mitochondrial inheritance |
ANS: D
This child has Angelman’s syndrome, a disease representing the
best example of genetic imprinting. In Angelman’s syndrome the deletion on chromosome
15 is of maternal origin, whereas in the closely related Prader-Willi syndrome
the defect is of paternal origin.
21. A
mentally retarded child with characteristic facial features (flat facial
profile, oblique palpebral fissures, low-bridged nose, epicanthal fold,
enlarged tongue protruding through the opened mouth) was examined. A karyogamy
contained 46 chromosomes, but there was a 14;21 translocation in both the child
and the mother. Cytogenetic studies should be performed on the fetus in the
next pregnancy because
A. |
all subsequent children
will have this syndrome |
B. |
approximately 75% of future
children will be affected |
C. |
approximately 50% of future
children will be affected |
D. |
the incidence of this
syndrome is higher if the mother is the carrier of translocation |
E. |
the incidence of this
syndrome is higher if the father is the carrier of translocation |
ANS: D
This child has Down syndrome related to robertsonian
translocation of chromosome 21 to chromosome 14. Recurrence of this form of
Down syndrome in future offspring of the same couple is higher if the mother is
the carrier of translocation (15%) than if the father is the carrier (1%).
22. A
20-year-old woman was examined for infertility. She was short (150 cm), had
infantile genitalia, had no pubic hair, and never had menstruated. She showed
webbing of the neck, had cubitus valgus, and widely spaced nipples.
X-chromosome mosaicism was found during the cytogenetic examination. This
chromosomal anomaly is a consequence of
A. |
nondisjunction during
second meiotic division of the ovum |
B. |
nondisjunction during first
meiotic division of the ovum |
C. |
nondisjunction during
spermatogenesis |
D. |
nondisjunction during
mitotic division in early embryogenesis |
E. |
polyspermia |
ANS: D
This woman has Turner’s syndrome, which most often occurs with a
45, X karyotype. The missing X chromosome in these cases is deleted by
nondisjunction during meiosis. A significant number of Turner’s syndrome
patients have mosaicism, which results from mitotic errors during early
embryogenesis.
23. A
25-year-old man with short limbs has achondroplasia. No one in his family has
had the disease. He married a woman of normal height and wanted to know their
chances of having a child with the same disease. As a consultant you say that
A. |
75% of their children will
be affected |
B. |
in every pregnancy the
chances are 50% that a child will be affected |
C. |
the father has a
spontaneous mutation that is not transmitted to his progeny |
D. |
25% of all of their
children will be affected |
E. |
only boys will be affected |
ANS: C
Achondroplasia is an autosomal dominant disease and is thus
passed on to approximately 50% of all children.
24. Which
abnormality is found in the abnormally fragile X-chromosome in the fragile X
syndrome?
A. |
translocation |
B. |
deletion |
C. |
imprinting |
D. |
hypermethylation |
E. |
amplification of tandem
trinucleotide repeats |
ANS: E
The fragile site on the X-chromosome in the fragile X syndrome
shows an expanded trinucleotide repeat. This finding provides an explanation
for the clinical phenomenon known as “anticipation,” whereby a hereditary
disease becomes more severe with each generation.
25. A
4-year-old boy was examined for prolonged bleeding after minor surgery and
spontaneous bleeding into his knee joints. Deficiency of coagulation factor
VIII was demonstrated during the hematological work-up. This disease is
inherited as
A. |
autosomal dominant |
B. |
autosomal recessive |
C. |
X-linked recessive |
D. |
X-linked dominant with
variable penetrance |
E. |
X-linked dominant with
maternal imprinting |
ANS: C
This boy has hemophilia A (congenital deficiency of factor
VIII), a bleeding disorder inherited as an X-linked recessive trait. Mothers
are carriers of this trait but are asymptomatic. Only boys are affected, but
the asymptomatic daughters can be carriers of the trait. It is worth
remembering that X-linked dominant diseases are extremely rare. The only major
autosomal congenital bleeding disorder is von Willebrand’s disease, which can
be inherited as an autosomal dominant or recessive trait.
Comments
Post a Comment