Mergers Acquisitions And Other Restructuring Activities 7th Edition by Donald DePamphilis -Test Bank

 

 

To Purchase this Complete Test Bank with Answers Click the link Below

 

https://tbzuiqe.com/product/mergers-acquisitions-and-other-restructuring-activities-7th-edition-by-donald-depamphilis-test-bank-2/

 

If face any problem or Further information contact us At tbzuiqe@gmail.com

 

 

Sample Test

Chapter 3: The Corporate Takeover Market:

Common Takeover Tactics, Anti-Takeover Defenses, and Corporate Governance

 

 

Examination Questions and Answers

 

True/False Questions: Answer true or false to each of the following.

 

1.    Friendly takeovers are negotiated settlements that are often characterized by bargaining, which remains undisclosed until the agreement has been signed. True or False

Answer: True

 

2.    Concern about their fiduciary responsibility to shareholders and shareholder lawsuits often puts pressure on a target firm’s board of directors to accept an offer if it includes a significant premium to the target’s current share price. True or False

Answer: True

 

3.    An astute bidder should always analyze the target firm’s possible defenses such as golden parachutes for key employees and poison pills before making a bid. True or False

Answer: True

 

4.    The accumulation of a target firm’s stock by arbitrageurs makes purchases of blocks of stock by the bidder easier. True or False

Answer: True

 

5.     A successful proxy fight may represent a far less expensive means of gaining control over a target than a

tender offer. True or False

Answer: True

 

6.    Public announcements of a proposed takeover are often designed to put pressure on the board of the target firm. True or False

Answer: True

 

7.    A tender offer is a proposal made directly to the target firm’s board as the first step leading to a friendly takeover. True or False

Answer: False

 

8.    A bear hug involves mailing a letter containing an acquisition proposal to the target’s board without warning and demanding an immediate response. True or False

Answer: True

 

9.     Dissident shareholders always undertake a tender offer to change the composition of a firm’s board of

directors.  True or False

Answer: False

 

10.   A proxy contest is one in which a group of dissident shareholders attempts to obtain representation on a

firm’s board by soliciting other shareholders for the right to vote their shares.  True or False

Answer: True

 

11.  A hostile tender offer is a takeover tactic in which the acquirer bypasses the target’s board and management and

goes directly to the target’s shareholders with an offer to purchase their shares. True or False

Answer: True

 

12.  According to the management entrenchment hypothesis, takeover defenses are designed to protect the

target firm’s management from a hostile takeover.  True or False

Answer: True

 

13.  The shareholder interests theory suggests that shareholders gain when management resists takeover

attempts.  True or False

Answer: True

 

14.  A standstill agreement is one in which the target firm agrees not to solicit bids from other potential

buyers while it is negotiating with the first bidder.  True or False

Answer: True

 

15.  Most takeover attempts may be characterized as hostile bids.  True or False

Answer: False

 

16.  Litigation is a tactic that is used only by acquiring firms.  True or False

Answer: False

 

17.  The takeover premium is the dollar or percentage amount the purchase price proposed for a target firm

exceeds the acquiring firm’s share price.  True or False

Answer: False

 

18.  Concern about their fiduciary responsibility and about stockholder lawsuits puts pressure on the target’s

board to accept the offer.  True or False

Answer: True

 

19.  The final outcome of a hostile takeover is rarely affected by the composition of the target’s stock

ownership and how stockholders feel about management’s performance.  True or False

Answer: False

 

20.  Despite the pressure of an attractive purchase price premium, the composition of the target’s board

greatly influences what the board does and the timing of its decisions.  True or False

Answer: True

 

21.  The target firm’s bylaws may provide significant hurdles for an acquiring firm.  True or False

Answer: True

 

22.  Bylaws may provide for a staggered board, the inability to remove directors without cause, and

supermajority voting requirements for approval of mergers.  True or False

Answer: True

 

23.  An acquiring firm may attempt to limit the options of the target’s senior management by making a formal

acquisition proposal, usually involving a public announcement, to the board of the directors of the target.  True or False

Answer:  True

 

24.  A target firm is unlikely to reject a bid without getting a “fairness” opinion from an investment banker

stating that the offer is inadequate.  True or False

Answer: True

 

25.  By replacing the target’s board members, proxy fights may be an effective means of gaining control

without owning 51% of the target’s voting stock.  True or False

Answer: True

 

26.  Proxy contests and tender offers are often viewed by acquirers as inexpensive ways to takeover another

firm.  True or False

Answer: False

 

27.  All materials in a proxy contest must be filed with the SEC before they are sent to shareholders.

True or False

Answer: True

 

28.  Federal and state laws make it extremely difficult for a bidder to acquire a controlling interest in a target

without such actions becoming public knowledge.  True or False

Answer: True

 

29.   Tender offers always consist of an offer to exchange acquirer shares for shares in the target firm.

True or False

Answer: False

 

30.  The size of the target firm is the best predictor of the likelihood of being taken over by another firm.

True or False

Answer: True

 

31.  Poison pills are a commonly used takeover tactic to remove the management and board of the target firm.

True or False

Answer: False

 

32.  Poison pills represent a new class of securities issued by a company to its shareholders, which have no

value unless an investor acquires a specific percentage of the firm’s voting stock.  True or False

Answer: True

 

33.  In elections involving staggered or classified boards, only one group of board members is up for

reelection each year.  True or False

Answer: True

 

34.  Golden parachutes are employee severance arrangements, which are triggered whenever a change in

control takes place.  They are generally held by a large number of employees at all levels of management throughout the firm.  True or False

Answer: False

 

35.  Tender offers apply only for share for share exchanges.  True or False

Answer: False

 

36.  Corporate governance refers to the way firms elect CEOs.  True or False

Answer: False

 

37.  The threat of hostile takeovers is a factor in encouraging a firm to implement good governance practices.

True or False

Answer: True

 

38.  Corporate governance refers to a system of controls both internal and external to the firm that protects

stakeholders’ interests.  True or False

Answer: True

 

39.  Stakeholders in a firm refer to shareholders only.  True or False

Answer: False

 

40.  Corporate anti-takeover defenses are necessarily a sign of bad corporate governance.  True or False

Answer: False

 

41.  The threat of corporate takeover has little impact on how responsibly a corporate board and management manage a firm. True or False

Answer: False

 

42.  Institutional activism has assumed a larger role in ensuring good corporate governance practices in recent years. True or False

Answer: True

 

43.  Executive stock option plans have little impact on the way management runs the firm. True or False

Answer: False

 

44.  A standstill agreement prevents an investor who has signed the agreement from ever again buying stock in the target firm. True or False

Answer: False

 

45.  The primary forms of proxy contests are those for seats on the board of directors, those concerning management proposals, and those seeking to force management to take a particular action. True or False

Answer: True

 

46.  Purchasing target stock in the open market is a rarely used takeover tactic. True or False

Answer: False

 

47.  In a one-tier offer, the acquirer announces the same offer to all target shareholders. True or False.

Answer: True

 

48.  In a two-tiered offer, target shareholders typically received two offers, which potentially have different values. True or False

Answer:  True

 

49.  A no-shop agreement prohibits the takeover target from seeking other bids. True or False

Answer: True

 

50.  Poison pills represent a new class of stock issued by a company to its shareholders, usually as a dividend. True or False

Answer: True

 

Multiple Choice: Circle only one alternative.

 

1.    All of the following are commonly used takeover tactics, except for

2.    Poison pills

3.    Bear hug

4.    Tender offer

5.    Proxy contest

6.    Litigation

Answer: A

 

2.    According to the management entrenchment theory,

3.    Management resistance to takeover attempts is an attempt to increase the proposed purchase price premium

4.    Management resistance to takeover attempts is an attempt to extend their longevity with the target firm

5.    Shareholders tend to benefit when management resists takeover attempts

6.    Management attempts to maximize shareholder value

7.    Describes the primary reason takeover targets resist takeover bids

Answer: B

 

3.    Which of the following factors often affects hostile takeover bids?

4.    The takeover premium

5.    The composition of the board of the target firm

6.    The composition of the ownership of the target’s stock

7.    The target’s bylaws

8.    All of the above

Answer: E

 

4.    All of the following are true of a proxy contest except for

5.    Are usually successful

6.    Are sometimes designed to replace members of the board

7.    Are sometimes designed to have certain takeover defenses removed

8.    May enable effective control of a firm without owning 51% of the voting stock

9.    Are often costly

Answer: A

 

5.    Purchasing the target firm’s stock in the open market is a commonly used tactic to achieve all of

the following except for

1.    Acquiring a controlling interest in the target firm without making such actions public knowledge.

2.    Lowering the average cost of acquiring the target firm’s shares

3.    Recovering the cost of an unsuccessful takeover attempt

4.    Obtaining additional voting rights in the target firm

5.    Strengthening the effectiveness of proxy contests

Answer: A

 

6.    All of the following are true of tender offers except for

7.    Tender offers consist only of offers of cash for target stock

8.    Are generally considered an expensive takeover tactic

9.    Are extended for a specific period of time

10.  Are sometimes over subscribed

11.  Must be filed with the SEC

Answer: A

 

7.    Which of the following are common takeover tactics?

8.    Bear hugs

9.    Open market purchases

10.  Tender offers

11.  Litigation

12.  All of the above

Answer: E

 

8.    All of the following are common takeover defenses except for

9.    Poison pills

10.  Litigation

11.  Tender offers

12.  Staggered boards

13.  Golden parachutes

Answer: C

 

9.    All of the following are true of poison pills except for

10.  They are a new class of security

11.  Generally prevent takeover attempts from being successful

12.  Enable target shareholders to buy additional shares in the new company if an unwanted shareholder’s ownership exceeds a specific percentage of the target’s stock

13.  Delays the completion of a takeover attempt

14.  May be removed by the target’s board if an attractive bid is received from a so-called “white knight.”

Answer: B

 

10.  The following takeover defenses are generally put in place by a firm before a takeover attempt is

initiated.

1.    Standstill agreements

2.    Poison pills

3.    Recapitalization

4.    Corporate restructuring

5.    Greenmail

Answer: B

 

11.  The following takeover defenses are generally put in place by a firm after a takeover attempt is

underway.

1.    Staggered board

2.    Standstill agreement

3.    Supermajority provision

4.    Fair price provision

5.    Reincorporation

Answer: B

 

12.  Which of the following is true about so-called shark repellants?

13.  They are put in place to strengthen the board

14.  They include poison pills

15.  Often consist of the right to issue greenmail

16.  Involve White Knights

17.  Involve corporate restructuring

Answer: A

 

13.  Which of the following is true?  A hostile takeover attempt

14.  Is generally found to be illegal

15.  Is one that is resisted by the target’s management

16.  Results in lower returns to the target firm’s shareholders than a friendly attempt

17.  Usually successful

18.  Supported by the target firm’s board and its management

Answer: B

 

14.  Which is true of the following? A white knight

15.  Is a group of dissident shareholders which side with the bidding firm

16.  Is a group of the target firm’s current shareholders which side with management

17.  Is a third party that is willing to acquire the target firm at the same price as the bidder but usually removes the target’s management

18.  Is a firm which is viewed by management as a more appropriate suitor than the bidder

19.  Is a firm that is willing to acquire only a large block of stock in the target firm

Answer: D

 

15.  Which of the following is true about supervoting stock?

16.  Is a commonly used takeover tactic.

17.  Is generally encouraged by the SEC

18.  May have 10 to 100 times of the voting rights of other classes of stock

19.  Is issued to acquiring firms if they agree not to purchase a controlling interest in the target firm

20.  Is a widely used takeover defense

Answer: C

 

16.  Which of the following factors influences corporate governance practices?

17.  Securities legislation

18.  Government regulatory agencies

19.  The threat of a hostile takeover

20.  Institutional activism

21.  All of the above

Answer: D

 

17.  Which of the following are commonly considered alternative models of corporate governance?

 

1.    Market model

2.    Control model

3.    Takeover model

4.    A & B only

5.    A & C only

Answer: D

 

18.  The market governance model is applicable when which of the following conditions are true?

 

1.    Capital markets are liquid

2.    Equity ownership is widely dispersed

3.    Ownership and control are separate

4.    Board members are largely independent

5.    All of the above

Answer: E

 

19.  The control market is applicable when which of the following conditions are true?

 

1.    Capital markets are illiquid

2.    Equity ownership is heavily concentrated

3.    Board members are largely insiders

4.    Ownership and control overlap

5.    All of the above

`Answer: E

 

20.  The control model of corporate governance is applicable under all of the following conditions except for

 

1.    Capital markets are illiquid

2.    Board members are largely insiders

3.    Ownership and control overlap

4.    Equity ownership is widely dispersed

5.    A, B, & D only

Answer: D

 

21.  Which of the following are the basic principles on which the market model is based?

 

1.    Management incentives should be aligned with those of shareholders and other major stakeholders

2.    Transparency of financial statements

3.    Equity ownership should be widely dispersed

4.    A & B only

5.    A, B, and C only

Answer: E

 

22.  Which of the following statements best describes the business judgment rule?

 

1.    Board members are expected to conduct themselves in a manner that could reasonably be seen as being in the best interests of the shareholders.

2.    Board members are always expected to make good decisions.

3.    The courts are expected to “second guess’ decisions made by corporate boards.

4.    Directors and managers are always expected to make good decisions.

5.    Board decisions should be subject to constant scrutiny by the courts.

Answer: A

 

23.  Over the years, the U.S. Congress has transferred some of the enforcement of securities laws to organizations other than the SEC such as

 

1.    Public stock exchanges

2.    Financial Accounting Standards Board

3.    Public Accounting Oversight Board

4.    State regulatory agencies

5.    All of the above

Answer: E

 

24.  Which of the following government agencies can discipline firms with inappropriate governance practices?

 

1.    Securities and Exchange Commission

2.    Federal Trade Commission

3.    The Department of Justice

4.    A & C only

5.    A, B, & C

Answer: E

 

25.  Studies show that which of the following combinations of corporate defenses can be most effective in discouraging

hostile takeovers?

 

1.    Poison pills and staggered boards

2.    Poison pills and golden parachutes

3.    Golden parachutes and staggered boards

4.    Standstill agreements and White Knights

5.    Poison Pills and tender offers

Answer: A

 

26.  Some of Acme Inc.’s shareholders are very dissatisfied with the performance of the firm’s current management team and want to gain control of the board. To do so, these shareholders offer their own slate of candidates for open spaces on the firm’s board of directors. Lacking the necessary votes to elect these candidates, they are contacting other shareholders and asking them to vote for their slate of candidates. The firm’s existing management and board is asking shareholders to vote for the candidates they have proposed to fill vacant seats on the board. Which of the following terms best describes this scenario?

27.  Leveraged buyout

b              Proxy contest

1.    Merger

2.    Divestiture

3.    None of the above

Answer: B

 

27.  Xon Enterprises is attempting to take over Rayon Group. Rayon’s shareholders have the right to buy additional

shares at below market price if Xon (considered by Rayon’s board to be a hostile bidder) buys more than 15 percent of Rayon’s outstanding shares. What term applies to this antitakeover measure?

1.    Share repellent plan

2.    Golden parachute plan

3.    Pac Man defense

4.    Poison pill

5.    Greenmail provision

Answer: D

 

Case Study Short Essay Examination Questions:

 

Mittal Acquires Arcelor—A Battle of Global Titans in the European Corporate Takeover Market

 

Ending five months of maneuvering, Arcelor agreed on June 26, 2006, to be acquired by larger rival Mittal Steel Co. for $33.8 billion in cash and stock. The takeover battle was one of the most acrimonious in recent European Union history. Hostile takeovers are now increasingly common in Europe. The battle is widely viewed as a test case as to how far a firm can go in attempting to prevent an unwanted takeover.

Arcelor was created in 2001 by melding steel companies in Spain, France, and Luxembourg. Most of its 90 plants are in Europe. In contrast, most of Mittal’s plants are outside of Europe in areas with lower labor costs. Lakshmi Mittal, Mittal’s CEO and a member of an important industrial family in India, started the firm and built it into a powerhouse through two decades of acquisitions in emerging nations. The company is headquartered in the Netherlands for tax reasons. Prior to the Arcelor acquisition, Mr. Mittal owned 88 percent of the firm’s stock.

Mittal acquired Arcelor to accelerate steel industry consolidation to reduce industry overcapacity. The combined firms could have more leverage in setting prices and negotiating contracts with major customers such as auto and appliance manufacturers and suppliers such as iron ore and coal vendors, and eventually realize $1 billion annually in pretax cost savings.

After having been rebuffed by Guy Dolle, Arcelor’s president, in an effort to consummate a friendly merger, Mittal launched a tender offer in January 2006 consisting of mostly stock and cash for all of Arcelor’s outstanding equity. The offer constituted a 27 percent premium over Arcelor’s share price at that time. The reaction from Arcelor’s management, European unions, and government officials was swift and furious. Guy Dolle stated flatly that the offer was “inadequate and strategically unsound.” European politicians supported Mr. Dolle. Luxembourg’s prime minister, Jean Claude Juncker, said a hostile bid “calls for a hostile response.” Trade unions expressed concerns about potential job loss.

Dolle engaged in one of the most aggressive takeover defenses in recent corporate history. In early February, Arcelor doubled its dividend and announced plans to buy back about $8.75 billion in stock at a price well above the then current market price for Arcelor stock. These actions were taken to motivate Arcelor shareholders not to tender their shares to Mittal. Arcelor also backed a move to change the law so that Mittal would be required to pay in cash. However, the Luxembourg parliament rejected that effort.

To counter these moves, Mittal Steel said in mid-February that if it received more than one-half of the Arcelor shares submitted in the initial tender offer, it would hold a second tender offer for the remaining shares at a slightly lower price. Mittal pointed out that it could acquire the remaining shares through a merger or corporate reorganization. Such rhetoric was designed to encourage Arcelor shareholders to tender their shares during the first offer.

In late 2005, Arcelor outbid German steelmaker Metallgeschaft to buy Canadian steelmaker Dofasco for $5 billion. Mittal was proposing to sell Dofasco to raise money and avoid North American antitrust concerns. Following completion of the Dofasco deal in April 2006, Arcelor set up a special Dutch trust to prevent Mittal from getting access to the asset. The trust is run by a board of three Arcelor appointees. The trio has the power to determine if Dofasco can be sold during the next five years. Mittal immediately sued to test the legality of this tactic.

In a deal with Russian steel maker OAO Severstahl, Arcelor agreed to exchange its shares for Alexei Mordashov’s 90 percent stake in Severstahl. The transaction would give Mr. Mordashov a 32 percent stake in Arcelor. Arcelor also scheduled an unusual vote that created very tough conditions for Arcelor shareholders to prevent the deal with Severstahl from being completed. Arcelor’s board stated that the Severstahl deal could be blocked only if at least 50 percent of all Arcelor shareholders would vote against it. However, Arcelor knew that only about one-third of shareholders actually attend meetings. This is a tactic permissible under Luxembourg law, where Arcelor is incorporated.

Investors holding more than 30 percent of Arcelor shares signed a petition to force the company to make the deal with Severstahl subject to a traditional 50.1 percent or more of actual votes cast. After major shareholders pressured the Arcelor board to at least talk to Mr. Mittal, Arcelor demanded an intricate business plan from Mittal as a condition that had to be met. Despite Mittal’s submission of such a plan, Arcelor still refused to talk. In late May, Mittal raised its bid by 34 percent and said that if the bid succeeded, Mittal would eliminate his firm’s two-tiered share structure, giving the Mittal family shares ten times the voting rights of other shareholders.

A week after receiving the shareholder petition, the Arcelor board rejected Mittal’s sweetened bid and repeated its support of the Severstahl deal. Shareholder anger continued, and many investors said they would reject the share buyback. Some investors opposed the buyback because it would increase Mr. Mordashov’s ultimate stake in Arcelor to 38 percent by reducing the number of Arcelor shares outstanding. Under the laws of most European countries, any entity owning more than a third of a company is said to have effective control. Arcelor cancelled a scheduled June 21 shareholder vote on the buyback. Despite Mr. Mordashov’s efforts to enhance his bid, the Arcelor board asked both Mordashov and Mittal to submit their final bids by June 25.

Arcelor finally agreed to Mittal’s final bid, which had been increased by 14 percent. The new offer consisted of $15.70 in cash and 1.0833 Mittal shares for each Arcelor share. The new bid is valued at $50.54 per Arcelor share, up from Mittal’s initial bid in January 2006 of $35.26. The final offer represented an unprecedented 93 percent premium over Arcelor’s share price of $26.25 immediately before Mittal’s initial bid. Lakshmi Mittal will control 43.5 percent of the combined firm’s stock. Mr. Mordashov would receive a $175 million breakup fee due to Arcelor’s failure to complete its agreement with him. Finally, Mittal agreed not to make any layoffs beyond what Arcelor already has planned.

Discussion Questions:

 

1.    Identify the takeover tactics employed by Mittal. Explain why each was used.

 

Answer:  Mittal attempted a friendly takeover by initiating behind the scenes negotiations with Guy Dolle, CEO of Arcelor.  However, after being rebuffed publicly, Mittal employed a two-tiered cash and stock tender offer to circumvent the Arcelor board.  To counter virulent opposition from both Arcelor management and local politicians, Mittal announced that it would condition the second tier of its tender offer on receiving more than one-half of the Arcelor voting stock. However, the second tier offer would be at a slightly lower price than offered in the first tier.  This was done to encourage Arcelor shareholders to participate in the first tier offering. If Mittal could gain a majority of voting shares it would be able to acquire the remaining shares through a backend merger. Moreover, Mittal sued to test the legality of Arcelor’s moving its recently acquired Dofasco operations into a trust to prevent Mittal from selling the operation to help finance the takeover. Mittal also attempted to rally large shareholder support against what were portrayed as Arcelor management’s self-serving maneuvers.  Finally, Mittal continued efforts to appeal to shareholders by raising its bid from its initial 22% premium to the then current Arcelor share price to what amounted to a 93% premium and agreeing to eliminate its super-voting stock which had given the Mittal family shares that had ten times the voting rights of other shareholders.

 

2.    Identify the takeover defenses employed by Arcelor? Explain why each was used.

 

Answer:   Initially, Guy Dolle attempted to gain support among local politicians and the press to come out against the proposed takeover by emphasizing potential job losses and disruption to local communities. Arcelor also provided its shareholders with an attractive alternative to tendering their shares to Mittal by announcing an $8.75 billion share buy-back at a price well above their then current share price.  Arcelor also tried to increase the cost of the transaction to Mittal by seeking a change in the local law that would have required that Mittal pay shareholders only in cash.  By putting Dofasco in a trust, Arcelor sought to deprive Mittal of a way of defraying the cost of the takeover by preventing Mittal from selling the asset without the permission of the trustees who were all Arecelor appointees. Arcelor also sought to put a large portion of its stock into “friendly hands” by seeking a white knight. To stretch out the process and raise the cost of a takeover to Mittal, Arcelor refused to engage in direct negotiations with Mittal until they delivered a detailed business plan as to what they proposed to do with the combined firms.  Arcelor proceeded to ignore the plan when it was submitted.

 

3.    Using the information in this case study, discuss the arguments for and against encouraging hostile corporate takeovers

 

Answer: Hostile takeovers may be appropriate whenever target management is not working in the best interests of its shareholders (i.e., so-called agency problems).  However, while such transactions often are concluded in a negotiated settlement, the subsequent enmity inevitably raises the cost of integration and the ultimate cost of the takeover due to the probable boost in the offer price required to close the deal.  While this is good for the target shareholders, it works to the detriment of the acquirer’s shareholders.

 

4.    Was Arcelor’s board and management acting to protect their own positions (i.e., the management entrenchment hypothesis) or in the best interests of the shareholders (i.e., the shareholder interests hypothesis)? Explain your answer.

 

Answer: While it seems on the surface that Arcelor’s management was acting to entrench themselves, the end result was an eye-popping 93% premium paid by Mittal over Arcelor’s share price when the takeover began.  Consequently, it is difficult to argue that the end result was not in the best interests of Arcelor’s shareholders.

 

Verizon Acquires MCI—The Anatomy of Alternative Bidding Strategies

 

While many parties were interested in acquiring MCI, the major players included Verizon and Qwest. U.S.-based Qwest is an integrated communications company that provides data, multimedia, and Internet-based communication services on a national and global basis. The acquisition would ease the firm’s huge debt burden of $17.3 billion because the debt would be supported by the combined company with a much larger revenue base and give it access to new business customers and opportunities to cut costs.

 

Verizon Communications, created through the merger of Bell Atlantic and GTE in 2000, is the largest telecommunications provider in the United States. The company provides local exchange, long distance, Internet, and other services to residential, business, and government customers. In addition, the company provides wireless services to over 42 million customers in the United States through its 55 percent–owned joint venture with Vodafone Group PLC. Verizon stated that the merger would enable it to more efficiently provide a broader range of services, give the firm access to MCI’s business customer base, accelerate new product development using MCI’s fiber-optic network infrastructure, and create substantial cost savings.

 

By mid-2004, MCI had received several expressions of interest from Verizon and Qwest regarding potential strategic relationships. By July, Qwest and MCI entered into a confidentiality agreement and proceeded to perform more detailed due diligence. Ivan Seidenberg, Verizon’s chairman and CEO, inquired about a potential takeover and was rebuffed by MCI’s board, which was evaluating its strategic options. These included Qwest’s proposal regarding a share-for-share merger, following a one-time cash dividend to MCI shareholders from MCI’s cash in excess of its required operating balances. In view of Verizon’s interest, MCI’s board of directors directed management to advise Richard Notebaert, the chairman and CEO of Qwest, that MCI was not prepared to move forward with a potential transaction. The stage was set for what would become Qwest’s laboriously long and ultimately unsuccessful pursuit of MCI, in which the firm would improve its original offer four times, only to be rejected by MCI in each instance even though the Qwest bids exceeded Verizon’s.

 

After assessing its strategic alternatives, including the option to remain a stand-alone company, MCI’s board of directors concluded that the merger with Verizon was in the best interests of the MCI stockholders. MCI’s board of directors noted that Verizon’s bid of $26 in cash and stock for each MCI share represented a 41.5 percent premium over the closing price of MCI’s common stock on January 26, 2005. Furthermore, the stock portion of the offer included “price protection” in the form of a collar (i.e., the portion of the purchase price consisting of stock would be fixed within a narrow range if Verizon’s share price changed between the signing and closing of the transaction).

 

The merger agreement also provided for the MCI board to declare a special dividend of $5.60 once the firm’s shareholders approved the deal. MCI’s board of directors also considered the additional value that its stockholders would realize, since the merger would be a tax-free reorganization in which MCI shareholders would be able to defer the payment of taxes until they sold their stock. Only the cash portion of the purchase price would be taxable immediately. MCI’s board of directors also noted that a large number of MCI’s most important business customers had indicated that they preferred a transaction between MCI and Verizon rather than a transaction between MCI and Qwest.

 

While it is clearly impossible to know for sure, the sequence of events reveals a great deal about Verizon’s possible bidding strategy. Any bidding strategy must begin with a series of management assumptions about how to approach the target firm. It was certainly in Verizon’s best interests to attempt a friendly rather than a hostile takeover of MCI, due to the challenges of integrating these two complex businesses. Verizon also employed an increasingly popular technique in which the merger agreement includes a special dividend payable by the target firm to its shareholders contingent upon their approval of the transaction. This special dividend is an inducement to gain shareholder approval.

 

Given the modest 3 percent premium over the first Qwest bid, Verizon’s initial bidding strategy appears to have been based on the low end of the purchase price range it was willing to offer MCI. Verizon was initially prepared to share relatively little of the potential synergy with MCI shareholders, believing that a bidding war for MCI would be unlikely in view of the recent spate of mergers in the telecommunications industry and the weak financial position of other competitors. SBC and Nextel were busy integrating AT&T and Sprint, respectively. Moreover, Qwest appeared to be unable to finance a substantial all-cash offer due to its current excessive debt burden, and its stock appeared to have little appreciation potential because of ongoing operating losses. Perhaps stunned by the persistence with which Qwest pursued MCI, Verizon believed that its combination of cash and stock would ultimately be more attractive to MCI investors than Qwest’s primarily all-cash offer, due to the partial tax-free nature of the bid.

 

Throughout the bidding process, many hedge funds criticized MCI’s board publicly for accepting the initial Verizon bid. Since its emergence from Chapter 11, hedge funds had acquired significant positions in MCI’s stock, with the expectation that MCI constituted an attractive merger candidate. In particular, Carlos Slim Helu, the Mexican telecommunications magnate and largest MCI shareholder, complained publicly about the failure of MCI’s board to get full value for the firm’s shares. Pressure from hedge funds and other dissident MCI shareholders triggered a shareholder lawsuit to void the February 14, 2005, signed merger agreement with Verizon.

 

In preparation for a possible proxy fight, Verizon entered into negotiations with Carlos Slim Helu to acquire his shares. Verizon acquired Mr. Slim’s 13.7 percent stake in MCI in April 2005. Despite this purchase, Verizon’s total stake in MCI remained below the 15 percent ownership level that would trigger the MCI rights plan.

 

About 70 percent (i.e., $1.4 billion) of the cash portion of Verizon’s proposed purchase price consisted of a special MCI dividend payable by MCI when the firm’s shareholders approved the merger agreement. Verizon’s management argued that the deal would cost their shareholders only $7.05 billion (i.e., the $8.45 billion purchase price consisting of cash and stock, less the MCI special dividend). The $1.4 billion special dividend reduced MCI’s cash in excess of what was required to meet its normal operating cash requirements.

 

Qwest consistently attempted to outmaneuver Verizon by establishing a significant premium between its bid and Verizon’s, often as much as 25 percent. Qwest realized that its current level of indebtedness would preclude it from significantly increasing the cash portion of the bid. Consequently, it had to rely on the premium to attract enough investor interest, particularly among hedge funds, to pressure the MCI board to accept the higher bid. However, Qwest was unable to convince enough investors that its stock would not simply lose value once more shares were issued to consummate the stock and cash transaction.

 

Qwest could have initiated a tender or exchange offer directly to MCI shareholders, proposing to purchase or exchange their shares without going through the merger process. The tender process requires lengthy regulatory approval. However, if Qwest initiated a tender offer, it could trigger MCI’s poison pill. Alternatively, a proxy contest might have been preferable because Qwest already had a bid on the table, and the contest would enable Qwest to lobby MCI shareholders to vote against the Verizon bid. This strategy would have avoided triggering the poison pill.

 

Ultimately, Qwest was forced to capitulate simply because it did not have the financial wherewithal to increase the $9.9 billion bid. It could not borrow anymore because of its excessive leverage. Additional stock would have contributed to earnings dilution and caused the firm’s share price to fall.

 

It is unusual for a board to turn down a higher bid, especially when the competing bid was 17 percent higher. In accepting the Verizon bid, MCI stated that a number of its large business customers had expressed a preference for the company to be bought by Verizon rather than Qwest. MCI noted that these customer concerns posed a significant risk in being acquired by Qwest. The MCI board’s acceptance of the lower Verizon bid could serve as a test case of how well MCI directors are conducting their fiduciary responsibilities. The central issue is how far boards can go in rejecting a higher offer in favor of one they believe offers more long-term stability for the firm’s stakeholders.

 

Ron Perlman, the 1980s takeover mogul, saw his higher all-cash bid rejected by the board of directors of Revlon Corporation, which accepted a lower offer from another bidder. In a subsequent lawsuit, a court overruled the decision by the Revlon board in favor of the Perlman bid. Consequently, from a governance perspective, legal precedent compels boards to accept higher bids from bona fide bidders where the value of the bid is unambiguous, as in the case of an all-cash offer. However, for transactions in which the purchase price is composed largely of acquirer stock, the value is less certain. Consequently, the target’s board may rule that the lower bidder’s shares have higher appreciation potential or at least are less likely to decline than those shares of other bidders.

 

MCI’s president and CEO Michael Capellas and other executives could collect $107 million in severance, payouts of restricted stock, and monies to compensate them for taxes owed on the payouts. In particular, Capellas stood to receive $39.2 million if his job is terminated “without cause” or if he leaves the company “for good reason.”

 

Discussion Questions:

 

1.    Discuss how changing industry conditions have encouraged consolidation within the telecommunications industry?

 

Answer:  Consolidation in the telecommunications industry has been driven by   technological and regulatory change.  Technological change included the ongoing convergence of voice and data networks and the proliferation of alternatives to landline telephony.  Convergence provides for the elimination of the capital expenditures and costs associated with maintaining multiple networks. Moreover, the advent of a single network providing both a data and voice transmission capability provides for more rapid and cost effective development of             enhanced communication products and services.  Alternative or substitutes for traditional landlines include        Internet telephony, wireless, and cable phone service. With respect to regulatory changes, the 1996 Telecommunications Act made it easier for Regional Bell Operating Companies (RBOCs) to merge, and the 2004 court ruling which eliminated the requirement that local phone companies sell access to their networks on a discounted basis to long-distance companies.  The latter court ruling made in prohibitively expensive for such long-distance carriers such as AT&T and MCI to package local and long-distance services.

 

2.    What alternative strategies could Verizon, Qwest, and MCI have pursued? Was the decision to acquire MCI the       best alternative for Verizon? Explain your answer.

 

Answer:  All three firms could have chosen to remain standalone businesses and partnered with other firms possessing the skills and resources they needed to compete more effectively.  Verizon, as the second largest carrier in the U.S. telecommunications industry was in the best position to continue as a standalone business.  While a strong competitor in the long-distance and Internet IP markets, it lacked access to large local markets and the financial resources to fund future growth.  Consequently, merging with a strong competitor seemed to make sense. Qwest was too small to compete in a highly capital intensive industry in which scale was becoming increasingly important.  Furthermore, the firm’s excessive leverage limited its ability to finance new product development. Consequently, it viewed a merger as a survival strategy.  The decision to acquire MCI seemed to make good strategic sense if it could be accomplished at a reasonable price.  The “auction” that took place drove the purchase price to levels that may make it extremely difficult for Verizon to earn back the substantial 41 premium paid over MCI’s share price before the bidding started.

 

3.    Who are the winners and losers in the Verizon/MCI merger? Be specific.

 

Answer:  The winners clearly included the MCI shareholders who earned a 41% premium over the pre-bid value of   their share price. This is especially true for those who wish to remain long-term investors; however, those with a              short-term focus such as hedge funds, believe that they were short-changed by the MCI board which did not choose         the highest bid. If the coupling of Verizon rather than Qwest with MCI does indeed result in a more viable firm longer term, MCI’s customers, employees, suppliers, and lenders could also be included among the winners.       Qwest and its stakeholders are probably the losers in this instance as the firm’s remaining options are limited and            largely involve the disposition of redundant assets to pay off its current $17 billion debt load.

 

4.    What takeover tactics were employed or threatened to be employed by Verizon? By Qwest? Be specific.

 

Answer: Verizon pursued a friendly approach to MCI believing that it could convince MCI’s management and board that it represented the stronger strategic partner. Consequently, its stock was likely to appreciate more than Qwest’s.  MCI’s board seemed to have accepted this premise from the outset until investor pressure forced them to consider seriously the higher Qwest bids. Verizon used public pressure by noting that if MCI did not accept their bid that it was due to MCI’s management and board being excessively influenced by the focus of hedge funds on short-term profitability. Verizon also made its final bid contingent on MCI making public its customers discomfort with MCI being acquired by Qwest.  Verizon also bought out the largest hostile MCI shareholder, Carlos Slim Helu. Moreover, Verizon made the special dividend to MCI shareholders payable upon approval rather than at closing as an additional inducement to gain MCI shareholder approval of the proposed transaction. Also, Verizon included a disincentive not to close in its merger agreement with MCI in the form of a $200 million break-up fee. Finally, once Verizon had a signed merger agreement with MCI it initiated its S-4 filing in early April even before the bidding was over in order to start the clock on the regulatory approval of the MCI proxy enclosed with the filing and on setting a date for a special MCI shareholders meeting.

 

Because Qwest did not have an attractive acquisition currency (i.e., stock), it relied heavily on maintaining a sizeable premium over the Verizon bid to attempt to win MCI board approval of its proposals. Qwest used publicity and indirectly or directly aligned themselves with hedge funds, to pressure the MCI board to accept their bid.  They also held out the threat of a tender offer, but the submission of the S-4 by Verizon limited the amount of time for implementing a tender offer. Also, Qwest used the threat of a proxy fight to get MCI shareholders to vote against the Verizon agreement. Finally, Qwest threatened to try to block regulatory approval.  In the final analysis, Qwest simply did not have the financial resources or the strategic appeal to MCI to win this bidding contest.

 

5.    What specific takeover defenses did MCI employ? Be specific.

 

Answer: MCI employed a poison pill, staggered board, and golden parachute defenses. The poison pill discouraged suitors from buying a large piece of the MCI, which would have triggered the poison pill and increased the cost of the takeover. The staggered board made a proxy fight to remove the board members hostile to a Qwest bid or to withdraw the poison pill in a single year impossible.  Golden parachutes also added to the cost of the transaction.

 

6.    How did the actions of certain shareholders affect the bidding process? Be specific.

 

Answer:  The hedge funds continuously pressured MCI to accept the higher bid because of their focus on short-term profitability.  Individual shareholders attempted to influence the outcome by threatening class action lawsuits arguing that the MCI board was not maximizing shareholder value.  These actions forced the MCI board to give the Qwest bid more serious consideration.

 

7.    In your opinion, did the MCI board act in the best interests of their shareholders? Of all their stakeholders? Be specific.

 

Answer: Some might argue that MCI did not act in the best interests of all their shareholders.  Those interested in short-term profits, e.g., hedge funds, were dissatisfied with the outcome, while long-term investors may be more enthusiastic because of the perceived more favorable growth prospects of a combined Verizon/MCI than a combined Qwest/MCI.

 

8.    Do you believe that the potential severance payments that could be paid to Capellas were excessive? Explain your answer.  What are the arguments for and against such severance plans for senior executives?

 

Answer:  Michael Capellas was formerly CEO of Compaq before it was acquired by HP.  The severance package was part of the contract he signed when he agreed to be the CEO of MCI. Consequently, MCI is contractually bound to conform to the terms of the contract. Not to do so, would be to breach the contract. Moreover, such lucrative severance benefits should encourage CEOs to hold out for the highest bid rather than simply to protect their positions.  In practice, there is little evidence that ‘golden parachutes’ cause CEOs to negotiate more aggressively.  In      this instance, MCI did not go with the highest bidder. It may be more appropriate if such contracts are subject to shareholder approval.

 

9.    Should the antitrust regulators approve the Verizon/MCI merger? Explain your answer.

 

Answer:  Because of the plethora of competing alternatives, it does not appear that consumers will be hurt.  However, because of the general lack of alternatives,        business customers may experience an increase in cost of telecommunication services.  The FCC and FTC may require that the combined firms dispose of                certain operations in heavily concentrated regional markets in order to make conditions more competitive.

 

10.  Verizon’s management argued that the final purchase price from the perspective of Verizon shareholders was not $8.45 billion but rather $7.05. This was so, they argued, because MCI was paying the difference of $1.4 billion from their excess cash balances as a special dividend to MCI shareholders.  Why is this misleading?

 

Answer:  In a merger, such cash would automatically transfer to the acquiring firm and the value of such cash is fully reflected in the actual purchase price received by shareholders at closing.  Consequently, this special dividend simply represented an earlier payout to the MCI shareholders rather than a reduction in the purchase price.

Kraft Sweetens the Offer to Overcome Cadbury’s Resistance

 

Despite speculation that offers from U.S.-based candy company Hershey and the Italian confectioner Ferreiro would be forthcoming, Kraft’s bid on January 19, 2010, was accepted unanimously by Cadbury’s board of directors. Kraft, the world’s second (after Nestle) largest food manufacturer, raised its offer over its initial September 7, 2009, bid to $19.5 billion to win over the board of the world’s second largest candy and chocolate maker. Kraft also assumed responsibility for $9.5 billion of Cadbury’s debt.

 

Kraft’s initial bid evoked a raucous response from Cadbury’s chairman Roger Carr, who derided the offer that valued Cadbury at $16.7 billion as showing contempt for his firm’s well-known brand and dismissed the hostile bidder as a low-growth conglomerate. Immediately following the Kraft announcement, Cadbury’s share price rose by 45 percent (7 percentage points more than the 38 percent premium implicit in the Kraft offer). The share prices of other food manufacturers also rose due to speculation that they could become takeover targets.

 

The ensuing four-month struggle between the two firms was reminiscent of the highly publicized takeover of U.S. icon Anheuser-Busch in 2008 by Belgian brewer InBev. The Kraft-Cadbury transaction stimulated substantial opposition from senior government ministers and trade unions over the move by a huge U.S. firm to take over a British company deemed to be a national treasure. However, like InBev’s takeover of Anheuser-Busch, what started as a donnybrook ended on friendly terms, with the two sides reaching final agreement in a single weekend.

 

Determined to become a global food and candy giant, Kraft decided to bid for Cadbury after the U.K.-based firm spun off its Schweppes beverages business in the United States in 2008. The separation of Cadbury’s beverage and confectionery units resulted in Cadbury becoming the world’s largest pure confectionery firm following the spinoff. Confectionery companies tend to trade at a higher value, so adding the Cadbury’s chocolate and gum business could enhance Kraft’s attractiveness to competitors. However, this status was soon eclipsed by Mars’s acquisition of Wrigley in 2008.

 

A takeover of Cadbury would help Kraft, the biggest food conglomerate in North America, to compete with its larger rival, Nestle. Cadbury would strengthen Kraft’s market share in Britain and would open India, where Cadbury is among the most popular chocolate brands. It would also expand Kraft’s gum business and give it a global distribution network. Nestle lacks a gum business and is struggling with declining sales as recession-plagued consumers turned away from its bottled water and ice cream products. Cadbury and Kraft fared relatively well during the 2008–2009 global recession, with Cadbury’s confectionery business proving resilient despite price increases in the wake of increasing sugar prices. Kraft had benefited from rising sales of convenience foods because consumers ate more meals at home during the recession.

 

The differences in the composition of the initial and final Kraft bids reflected a series of crosscurrents. Irene Rosenfeld, the Kraft CEO, not only had to contend with vituperative comments from Cadbury’s board and senior management, but she also was soundly criticized by major shareholders who feared Kraft would pay too much for Cadbury. Specifically, the firm’s largest shareholder, Warren Buffett’s Berkshire Hathaway with a 9.4 percent stake, expressed concern that the amount of new stock that would have to be issued to acquire Cadbury would dilute the ownership position of existing Kraft shareholders. In an effort to placate dissident Kraft shareholders while acceding to Cadbury’s demand for an increase in the offer price, Ms. Rosenfeld increased the offer by 7 percent by increasing the cash portion of the purchase price.

 

The new bid consisted of $8.17 of cash and 0.1874 new Kraft shares, compared to Kraft’s original offer of $4.89 of cash and 0.2589 new Kraft shares for each Cadbury share outstanding. The change in the composition of the offer price meant that Kraft would issue 265 million new shares compared with its original plan to issue 370 million. The change in the terms of the deal meant that Kraft would no longer have to get shareholder approval for the new share issue, since it was able to avoid the NYSE requirement that firms issuing shares totaling more than 20 percent of the number of shares currently outstanding must receive shareholder approval to do so.

 

Discussion Questions:

 

1.    Which firm is the acquirer and which is the target firm?

Answer: The acquirer is Kraft and the target is Cadbury

 

2.    Why did the Cadbury common share price close up 38% on the announcement date, 7% more than the premium built into the offer price?

Answer: The offer price for Cadbury shares announced on Monday September 7, 2009, exceeded the closing price for these share on September 4, 2009, the last day on which the shares had traded. The shares closed on September 9th, up 38%, 7 percent more than the announcement price because investors anticipated another bid from other food companies such as Nestle’s.

3.    Why did the price of other food manufacturers also increase following the announcement of the attempted takeover?

Answer: Investors anticipated further consolidation in the food manufacturing sector due to the need to realize economies of scale and scope that often is achieved through increased size.

 

4.    After four months of bitter and often public disagreement, Cadbury’s and Kraft’s management reached a final agreement in a weekend. What factors do you believe might have contributed to this rapid conclusion?

Answer: Frequently, the first reaction of parties to a negotiation to a proposal is not reflective of their true intentions. Much of the initial reaction represents “posturing” to move the other party more toward their true intentions. Moreover, with the passage of time, both parties to the negotiation are subject to substantial pressure from various stakeholder groups including shareholders and regulators to make a decision. Both parties generally no that time may work against them. For the acquirer, the prospect of being forced to increase the initial offer will elicit shareholder rebuke. Similarly, target firm boards and management are also subject to significant pressure from their largest shareholders who may be supportive of the deal.

 

5.    Kraft appeared to take action immediately following Cadbury’s spin-off of Schweppes making Cadbury a pure candy company. Why do you believe that Kraft chose not to buy Cadbury and later divest such noncore businesses as Schweppes?

Answer: Kraft would have had to pay a larger purchase price for the combined Cadbury and Schweppes businesses. It would also have required a longer and more involved due diligence. Finally, the price that they might have been able to receive for Schweppes might have been below its intrinsic value because bidders would have known that Kraft considered Schweppes a noncore asset and would have bid accordingly.

 

Inbev Acquires an American Icon

 

For many Americans, Budweiser is synonymous with American beer and American beer is synonymous with Anheuser-Busch (AB). Ownership of the American icon changed hands on July 14, 2008, when beer giant Anheuser Busch agreed to be acquired by Belgian brewer InBev for $52 billion in an all-cash deal. The combined firms would have annual revenue of about $36 billion and control about 25 percent of the global beer market and 40 percent of the U.S. market. The purchase is the most recent in a wave of consolidation in the global beer industry. The consolidation reflected an attempt to offset rising commodity costs by achieving greater scale and purchasing power. While likely to generate cost savings of about $1.5 billion annually by 2011, InBev stated publicly that the transaction is more about the two firms being complementary rather than overlapping.

 

The announcement marked a reversal from AB’s position the previous week when it said publicly that the InBev offer undervalued the firm and subsequently sued InBev for “misleading statements” it had allegedly made about the strength of its financing. To court public support, AB publicized its history as a major benefactor in its hometown area (St. Louis, Missouri). The firm also argued that its own long-term business plan would create more shareholder value than the proposed deal. AB also investigated the possibility of acquiring the half of Grupo Modelo, the Mexican brewer of Corona beer, which it did not already own to make the transaction too expensive for InBev.

 

While it publicly professed to want a friendly transaction, InBev wasted no time in turning up the heat. The firm launched a campaign to remove Anheuser’s board and replace it with its own slate of candidates, including a Busch family member. However, AB was under substantial pressure from major investors, including Warren Buffet, to agree to the deal since the firm’s stock had been lackluster during the preceding several years. In an effort to gain additional shareholder support, InBev raised its initial $65 bid to $70. To eliminate concerns over its ability to finance the deal, InBev agreed to fully document its credit sources rather than rely on the more traditional but less certain credit commitment letters. In an effort to placate AB’s board, management, and the myriad politicians who railed against the proposed transaction, InBev agreed to name the new firm Anheuser-Busch InBev and keep Budweiser as the new firm’s flagship brand and St. Louis as its North American headquarters. In addition, AB would be given two seats on the board, including August A. Busch IV, AB’s CEO and patriarch of the firm’s founding family. InBev also announced that AB’s 12 U.S. breweries would remain open.

 

Discussion Questions:

 

1.    Why would rising commodity prices spark industry consolidation?

 

Answer: Higher prices for basic ingredients tended to erode brewer profit margins. By merging, brewers would be

able to negotiate larger bulk discounts from suppliers, because they would be able to able to purchase larger

quantities. Selling, administrative, and distribution costs tend be lower for suppliers able to sell larger quantities to

individual customers than smaller quantities to many different customers.

 

1.    Why would the annual cost savings not be realized until the end of the third year?

 

Answer: Cost savings would be more rapidly realized if InBev had plants and warehouses geographically close to

AB’s operations which could be consolidated. However, there are few InBev facilities in the U.S., and InBev

pledged as part of the deal to keep AB brewers open and to maintain the St. Louis headquarters facility. While bulk purchasing discounts offered significant savings potential, they can be realized only as existing supplier contracts expire and can be renegotiated. Consequently, savings would be realized gradually as supply contracts expire and through employee attrition.

 

1.    What is a friendly takeover? Speculate as to why it may have turned hostile?

 

Answer: A takeover is said to be friendly if the suitor’s bid is supported by the target’s board and management.

Friendly takeovers often are viewed by acquirers as desirable to minimize the loss of key employees as well as

customer and supplier attrition. When it became clear that AB’s board and management were going to resist

despite an attractive offer price premium, InBev moved quickly to threaten to change the composition of the board

while increasing shareholder pressure on the board by upping the purchase price.  Concurrently, InBev took

actions to mute public concerns about the proposed takeover. The more aggressive approach was in sharp contrast

to Microsoft’s more patient approach in its effort to acquire Yahoo, earlier in 2008, which resulted in their failure

to complete the transaction.

 

1.    InBev launched a proxy contest to take control of the Anheuser-Busch Board and includes a Busch family member on its slate of candidates. The firm also raised its bid from $65 to $40 and agreed to fully document its loan commitments. Explain how each of these actions helped complete the transaction?

 

Answer: The Busch family was not unified in rejecting the InBev bid. By including a Busch family member on

their proposed slate of board candidates, InBev believed it could mute some of the hostility to the takeover and

potentially enlist additional Busch family support. Moreover, by raising the bid, InBev was making it increasingly difficult to convince shareholders that they should reject the certainty of the InBev offer in the hope that the AB business plan would result in significant future share price appreciation. Finally, by fully documenting their funding sources, InBev removed any doubt that they would be able to finance the transaction.

 

1.    InBev agreed to name the new company Anheuser-Busch InBev, keep Budwieser brand, maintain headquarters in

St. Lous, and not to close any of the firm’s 12 breweries in North America. How might these decisions impact

InBev’s ability to realize projected cost savings?

 

Answer: By essentially agreeing to maintain the status quo in order to assuage public opinion, InBev effectively

limited their ability to realize significant cost savings from facility consolidation.

 

 

 Oracle Attempts to Takeover PeopleSoft

 

PeopleSoft, a maker of human resource and database software, announced on February 9, 2004 that an increased bid by Oracle, a maker of database software, of $26 per share made directly to the shareholders was inadequate. PeopleSoft’s board and management rejected the bid even though it represented a 33% increase over Oracle’s previous offer of $19.50 per share. The PeopleSoft board urged its shareholders to reject the bid in a mailing of its own to its shareholders.  If successful, the takeover would be valued at $9.4 billion. After an initial jump to $23.72 a share, PeopleSoft shares had eased to $22.70 a share, well below Oracle’s sweetened offer.

 

The rejection prolonged a highly contentious and public eight-month takeover battle that has pitted the two firms against each other. PeopleSoft was quick to rebuke publicly Oracle’s original written offer made behind the scenes to PeopleSoft’s management that included a requirement that PeopleSoft respond immediately.  At about the same time, Oracle filed its intentions with respect to PeopleSoft with the SEC when its ownership of PeopleSoft stock rose above 5%. Since then, Oracle proposed replacing five of PeopleSoft’s board members with its own nominees at the PeopleSoft annual meeting to be held on March 25, 2004, in addition to increasing the offer price. This meeting was held about two months earlier than its normally scheduled annual meetings.  By moving up the schedule for the meeting, investors had less time to buy PeopleSoft shares in order to be able to vote at the meeting, where the two companies will present rival slates for the PeopleSoft board.  Oracle seeks to gain a majority on the PeopleSoft board in order to lift the company’s unique “customer assurance” anti-takeover defense. PeopleSoft advised its shareholders to vote no on the slate of potential board members proposed by Oracle. PeopleSoft also announced that it would buyback another $200 million of its shares, following the $350 million buyback program completed last year.

 

Oracle has said that it will take $9.8 billion (including transaction fees) to complete the deal. The cost of acquiring PeopleSoft could escalate under PeopleSoft’s unusual customer assurance program in which its customers have been offered money-back guarantees if an acquirer reduces its support of PeopleSoft products.  Oracle repeated its intention to continue support for PeopleSoft customers and products. The potential liability under the program increased to $1.55 billion. In addition, Oracle will have to pay PeopleSoft’s CEO Craig Conway a substantial multiple of his current annual salary if he loses his job after a takeover. This could cost Oracle an additional $25 to $30 million. Meanwhile, the Federal Trade Commission is reviewing the proposed acquisition of PeopleSoft by Oracle and has expressed concern that it will leave to reduced competition in the software industry.

 

Discussion Questions:

 

1.    Explain why PeopleSoft’s management may have rejected Oracle’s improved offer of $26 per share and why this rejection might have been in the best interests of the PeopleSoft shareholders? What may have PeopleSoft’s management been expecting to happen (Hint: Consider the various post-offer antitakeover defenses that could be put in place)?

 

Answer: PeopleSoft’s initial rejection may have been intended to solicit additional bids in order to

boost the offer price for the firm’s shares. PeopleSoft’s defenses included moving up the regularly

scheduled shareholders’ meeting to give Oracle less time to buy its shares in the open market, it

cautioned its shareholders not to tender their shares, it proposed a buy back its own shares, and it

put in place a customer assurance program to raise the cost of a takeover.  All of these things

were designed to discourage Oracle and to give other potential bidders an opportunity to enter

the fray.

 

2.    Identify at least one takeover tactic being employed by Oracle in its attempt to acquire PeopleSoft. Explain how this takeover tactic(s) works.

 

Answer:  Oracle employed a hostile tender offer to circumvent the PeopleSoft management and board.  This involves making a bid directly to the shareholders and offering an attractive premium to encourage them to tender their shares.  Other tactics employed by Oracle included a bear hug letter, a proxy contest, and open market share purchases.

 

3.    Identify at least one takeover defense or tactic that is in place or is being employed by PeopleSoft. Explain how this defense or tactic is intended to discourage Oracle in its takeover effort.

 

Answer:  The PeopleSoft customer assurance program was designed to raise the cost of the acquisition.  Other defenses employed included a golden parachute, share buy-back, and moving up the date of the shareholders’ meeting.

 

4.    After initially jumping, PeopleSoft’s share price dropped to about $22 per share, well below Oracle’s sweetened offer. When does this tell you about investors’ expectations about the deal. Why do you believe investors felt the way they did? Be specific.

 

Answer: Investors did not believe the regulatory agency would approve the transaction.

 

Alcoa Easily Overwhelms Reynolds’ Takeover Defenses

 

Alcoa reacted quickly to a three-way intercontinental combination of aluminum companies aimed at challenging its dominance of the Western World aluminum market by disclosing an unsolicited takeover bid for Reynolds Metals in early August 1999.  The offer consisted of $4.3 billion, or $66.44 a share, plus the assumption of $1.5 billion in Reynolds’ outstanding debt.  Reynolds, a perennial marginally profitable competitor in the aluminum industry, appeared to be particularly vulnerable, since other logical suitors or potential white knights such as Canada’s Alcan Aluminum, France’s Pechiney SA, and Switzerland’s Alusuisse Lonza Group AG were already involved in a three-way merger.

 

Alcoa’s letter from its chief executive indicated that it wanted to pursue a friendly deal but suggested that it may pursue a full-blown hostile bid if the two sides could not begin discussions within a week.  Reynolds appeared to be highly vulnerable because of its poor financial performance amid falling aluminum prices worldwide and because of its weak takeover defenses.  It appeared that a hostile bidder could initiate a mail-in solicitation for shareholder consent at any time.  Moreover, major Reynolds’ shareholders began to pressure the board.  Its largest single shareholder, Highfields Capital Management, a holder of more than four million shares, demanded that the Board create a special committee of independent directors with its own counsel and instruct Merrill Lynch to open an auction for Reynolds.

 

Despite pressure, the Reynolds’ board rejected Alcoa’s bid as inadequate.  Alcoa’s response was to say that it would initiate an all cash tender offer for all of Reynolds’ stock and simultaneously solicit shareholder support through a proxy contest for replacing the Reynolds’ board and dismantling Reynolds’ takeover defenses. Notwithstanding the public posturing by both sides, Reynolds capitulated on August 19, slightly more than two weeks from receipt of the initial solicitation, and agreed to be acquired by Alcoa. The agreement contained a thirty-day window during which Reynolds could entertain other bids.  However, if Reynolds should choose to go with another offer, it would have to pay Alcoa a $100 million break-up fee.

 

Under the agreement, which was approved by both boards, each share of Reynolds was exchanged for 1.06 shares of Alcoa stock.  When announced, the transaction was worth $4.46 billion and valued each Reynolds share at $70.88, based on an Alcoa closing price of $66.875 on August 19, 1999.  The $70.88 price per share of Reynolds suggested a puny 3.9 percent premium to Reynolds’ closing price of $68.25 as of the close of August 19.  The combined annual revenues of the two companies totaled $20.5 billion and accounted for about 21.5 percent of the Western World market for aluminum.  To receive antitrust approval, the combined companies were required divest selected operations.

 

Discussion Questions:

 

1.    What was the dollar value of the purchase price Alcoa offered to pay for Reynolds?

 

Answer:  The total dollar value of the transaction was $5.8 billion, consisting of $4.3 billion for the firm’s equity and $1.5 billion in assumed debt.

 

2.    Describe the various takeover tactics Alcoa employed in its successful takeover of Reynolds. Why were these

tactics employed?

 

Answer: Alcoa employed a bear hug letter and threatened to implement simultaneously a proxy contest and tender offer.  These tactics were employed to increase pressure on Reynolds’ board to accept the offer.

 

3.    Why do you believe Reynolds’ management rejected Alcoa’s initial bid as inadequate?

 

Answer:  Reynolds’ was trying to gain time to solicit additional bids.

 

4.    In your judgment, why was Alcoa able to complete the transaction by offering such a small premium

over Reynolds’ share price at the time the takeover was proposed?

 

Answer:  Other logical bidders for Reynolds were involved in a 3-way merger.  Reynolds’

shareholders accepted the paltry premium, because they believed that they would be better off over

the long-term as part of Alcoa.

 

Pfizer Acquires Warner-Lambert in a Hostile Takeover

 

In 1996 Pfizer and Warner Lambert (Warner) agreed to co-market worldwide the cholesterol-lowering drug Lipitor, which had been developed by Warner. The combined marketing effort was extremely successful with combined 1999 sales reaching $3.5 billion, a 60% increase over 1998. Before entering into the marketing agreement, Pfizer had entered into a confidentiality agreement with Warner that contained a standstill clause that, among other things, prohibited Pfizer from making a merger proposal unless invited to do so by Warner or until a third party made such a proposal.

 

In late 1998, Pfizer became aware of numerous rumors of a possible merger between Warner and some unknown entity. William C. Steere, chair and CEO of Pfizer, sent a letter on October 15, 1999, to Lodeijk de Vink, chair and CEO of Warner, inquiring about the potential for Pfizer to broaden its current strategic relationship to include a merger. More than 2 weeks passed before Steere received a written response in which de Vink expressed concern that Steere’s letter violated the spirit of the standstill agreement by indicating interest in a merger. Speculation about an impending merger between Warner and American Home Products (AHP) came to a head on November 19, 1999, when an article appeared in the Wall Street Journal announcing an impending merger of equals between Warner and AHP valued at $58.3 billion.

 

The public announcement of the agreement to merge between Warner and AHP released Pfizer from the standstill agreement. Tinged with frustration and impatience at what Pfizer saw as stalling tactics, Steere outlined in the letter the primary reasons why the proposed combination of the two companies made sense to Warner’s shareholders. In addition to a substantial premium over Warner’s current share price, Pfizer argued that combining the companies would result in a veritable global powerhouse in the pharmaceutical industry. Furthermore, the firm’s product lines are highly complementary, including Warner’s over-the-counter drug presence and substantial pipeline of new drugs and Pfizer’s powerful global marketing and sales infrastructure. Steere also argued that the combined companies could generate annual cost savings of at least $1.2 billion annually within 1 year following the completion of the merger. These savings would come from centralizing computer systems and research and development (R&D) activities, consolidating more than 100 manufacturing facilities, and combining two headquarters and multiple sales and administrative offices in 30 countries. Pfizer also believed that the two companies’ cultures were highly complementary.

 

In addition to the letter from Steere to de Vink, on November 4, 1999, Pfizer announced that it had commenced a legal action in the Delaware Court of Chancery against Warner, Warner’s directors, and AHP. The action sought to enjoin the approximately $2 billion termination fee and the stock option granted by Warner-Lambert to AHP to acquire 14.9% of Warner’s common stock valued at $83.81 per share as part of their merger agreement. The lawsuit charged that the termination fee and stock options were excessively onerous and were not in the best interests of the Warner shareholders because they would discourage potential takeover attempts.

 

On November 5, 1999, Warner explicitly rejected Pfizer’s proposal in a press release and reaffirmed its commitment to its announced business combination with AHP. On November 9, 1999, de Vink sent a letter to the Pfizer board in which he expressed Warner’s disappointment at what he perceived to be Pfizer’s efforts to take over Warner as well as Pfizer’s lawsuit against the firm. In the letter, he stated Warner-Lambert’s belief that the litigation was not in the best interest of either company’s stockholders, especially in light of their co-promotion of Lipitor, and it was causing uncertainty in the financial markets. Not only did Warner reject the Pfizer bid, but it also threatened to cancel the companies’ partnership to market Lipitor.

 

Comments

Popular posts from this blog

Organic Chemistry 6th Edition By Brown Foote Iverson – Test Bank

Operations And Supply Chain Management 14 Edition By Jacobs – Test Bank

Pharmacology For Canadian Health Care Practice 3rd Edition By Linda Lane Lilley – Test Bank