Memory Foundations And Applications 3rd Edition By Bennett L. Schwartz – Test Bank

 

 

To Purchase this Complete Test Bank with Answers Click the link Below

 

https://tbzuiqe.com/product/memory-foundations-and-applications-3rd-edition-by-bennett-l-schwartz-test-bank/

 

If face any problem or Further information contact us At tbzuiqe@gmail.com

 

 

Sample Questions

 

 

Chapter 4: Episodic Memory

Test Bank

 

 

Multiple Choice

 

1.    The scientist who formalized the distinction between episodic and semantic memory is:

2.    Hermann Ebbinghaus.

3.    Martin Conway.

4.    Endel Tulving.

5.    Elizabeth Loftus.

Ans: c

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Easy

 

2.    Rickie knows that Angela Merkel is the name of a chancellor of Germany. Rickie is retrieving this information from storage in:

3.    autobiographical memory.

4.    semantic memory.

5.    episodic memory.

6.    pedantic memory.

Ans: c

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

3.    Lola tells a story about the time she went in a hot-air balloon with her father when she was nine years old. She is retrieving this story from:

4.    semantic memory.

5.    the philogical loop.

6.    prospective memory.

7.    episodic memory.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

4.    Retrieval from episodic memory draws on:

5.    more right prefrontal lobe processes than does semantic memory.

6.    more cerebellar processes than does semantic memory.

7.    more cognitive processes than does semantic memory.

8.    the same neural regions as working memory.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

5.    The highly salient memories people have of their own circumstances during major public events are called:

6.    public event memories.

7.    salutatory memories.

8.    repressed memories.

9.    flashbulb memories.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

6.    Episodic memories, compared to semantic memories, are often:

7.    more difficult to maintain over long periods of time.

8.    more likely to be oriented to the past.

9.    more difficult to express in words.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

7.    Tulving’s patient KC shows memory deficits for:

8.    episodic memory only.

9.    episodic and semantic memory, but not working memory.

10.  the ability to generate visual images.

11.  episodic memories from early childhood only.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Neuropsychological Evidence

Difficulty Level: Medium

 

8.    The term that means that brain damage (or an experimental variable) can affect one cognitive system, but leave another one intact is:

9.    dissociation.

10.  amnesia.

11.  hyperagnosia.

12.  hyperamnesia.

Ans: a

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Neuropsychological Evidence

Difficulty Level: Easy

 

9.    This type of learning occurs when it is perceived the memory will be tested.

10.  intentional

11.  incidental

12.  processed

13.  encoded

Ans: a

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Easy

 

10.  Representation, in memory science, means:

11.  how we store information when it is not currently in use.

12.  how we learn new information.

13.  if we will enter the memory into our prospective memory system.

14.  is synonymous with episodic memory, but is an older term.

Ans: a

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Memory Processes: Encoding, Representation, and Retrieval (Part I)

Difficulty Level: Easy

 

11.  Activating information already stored in long-term memory is called:

12.  encoding.

13.  representation.

14.  episodic memory.

15.  retrieval.

Ans: d

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Memory Processes: Encoding, Representation, and Retrieval (Part I)

Difficulty Level: Easy

 

12.  The cognitive psychologist’s term for learning is:

13.  encoding.

14.  representation.

15.  episodic memory.

16.  retrieval.

Ans: a

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Memory Processes: Encoding, Representation, and Retrieval (Part I)

Difficulty Level: Easy

 

13.  Levels of processing are based on the assumption that:

14.  all learning takes place in a semantic vacuum.

15.  episodic memory and semantic memory are similar but not identical.

16.  most learning is incidental, not intentional.

17.  higher levels lead to worse memory performance than lower levels.

Ans: c

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Medium

 

14.  Incidental learning means that:

15.  encoding takes place without attention.

16.  people encode information not by actively trying to remember but rather as by-product of perceiving and understanding the world.

17.  people encode information by actively trying to remember but also without regard to content matter.

18.  people encode information in a haphazard manner.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Medium

 

15.  Intentional learning means that:

16.  people encode information not by actively trying to remember but rather as by-product of perceiving and understanding the world.

17.  people actively engage in learning information because they know that their memories may be tested.

18.  people learn by early sensory processing.

19.  ill intention seldom leads to long-term recall.

Ans: b

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Easy

 

16.  Elaborative processing means that we:

17.  process for shallow sensory characteristics.

18.  deliberately study, as in preparation for a test.

19.  process for meaning.

20.  encode via prospective means.

Ans: c

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Medium

 

17.  In the levels of processing framework, better memory is produced when we:

18.  use deeper level processing.

19.  use sensory processing.

20.  use maintenance rehearsal.

21.  trust our semantic memories.

Ans: a

Cognitive Domain: Application

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Hard

 

18.  In the experiment by Craik and Tulving (1975), orienting tasks were used to:

19.  allow all participants to process deeply.

20.  maximize the ability of participants to encode the material.

21.  control whether semantic or episodic memories were being used.

22.  control the level of processing.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Medium

 

19.  Craik and Tulving (1975) found that:

20.  orienting tasks were not useful for memory improvement.

21.  orienting tasks that promoted deeper processing led to better memory.

22.  orienting tasks that promoted sensory processing led to better memory.

23.  memory performance was not affected by the orienting tasks.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Medium

 

20.  Sporer (1991) showed that people were better at recognizing faces if they had first processed them in terms of whether or not the face looked “honest” or not than if they had processed them in terms of whether or not the person had a wide nose. This is consistent with:

21.  encoding specificity.

22.  levels of processing.

23.  retrieval inhibition.

24.  cross-race representation.

Ans: b

Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Levels of Processing

Difficulty Level: Hard

 

22.  What is the term for the observation that linking to-be-learned information to personally relevant information about oneself creates strong encoding?

23.  survival processing

24.  self-reference effect

25.  the mirror effect

26.  encoding reversal

Ans: b

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: The Self-Reference Effect

Difficulty Level: Easy

 

23.  Survival processing means that:

24.  we remember the words we learned when we feel as if our lives are threatened, as in weapon focus.

25.  people more prone to use deeper processing are more likely to survive evolutionarily.

26.  focusing on the relevance of words to surviving in an imaginary grasslands leads to strong memory traces.

27.  the more we study certain words, the more they will “survive” in memory.

Ans: c

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Survival Processing

Difficulty Level: Easy

 

24.  That memory is better when we generate associations ourselves than when we simply read or see them is known as:

25.  the primacy effect.

26.  the generation effect.

27.  the self-reference effect.

28.  the mirror effect.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: The Generation Effect

Difficulty Level: Medium

 

25.  Butler and Roediger (2007) gave some students a lecture summary whereas other “students” received short answer tests with feedback if the participants for half of the answers. A final control group of participants did not get a summary nor did they receive a short answer test. The group that did the best on a later test was:

26.  the control group.

27.  the group given lecture summaries.

28.  all groups performed equivalently.

29.  the group that received short-answer tests.

Ans: d

Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: The Generation Effect

Difficulty Level: Hard

 

26.  Consider the following list of words: crocodile, salamander, gecko, alligator, turtle, newt, saxophone, tortoise, iguana, and toad. The von Restorff effect means that:

27.  “crocodile” will be remembered well because it is at the beginning of the list.

28.  “iguana” and toad will be remembered well because they are at the end of the list.

29.  “saxophone” will be well remembered because it benefits from distinctiveness.

30.  “gecko” will be well remembered because of its position in the serial position curve.

Ans: c

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Distinctiveness

Difficulty Level: Medium

 

27.  Organization leads to deeper levels of processing. The kind of organization that leads to the best memory performance is:

28.  self-organization.

29.  mood-congruent organization.

30.  survival organization.

31.  incidental organization

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Organization

Difficulty Level: Medium

 

28.  One potential application of the von Restorff effect is to:

29.  focus on the distinctive aspect of a stimulus you want to remember.

30.  always use subjective organization.

31.  focus on the first item in a list as it always defines the category.

32.  recognize situations in which levels of processing does not predict performance.

Ans: a

Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Distinctiveness

Difficulty Level: Hard

 

29.  The von Restorff effect works because:

30.  the isolated item always occurs in a critical serial position.

31.  mood congruence can account for why we remember off-color or offensive words.

32.  encoding specificity applies to representation as well as encoding.

33.  distinctiveness implies that we search for the unique meaning for each item.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Distinctiveness

Difficulty Level: Medium

 

30.  The distinction between availability and accessibility is:

31.  availability means retrieval from episodic memory, whereas accessibility means retrieval from semantic memory.

32.  availability means everything that is represented in memory, whereas accessibility means that which we can retrieve at the moment.

33.  availability means encoding, whereas accessibility means retrieval.

34.  availability means those memories which require a retrieval cue, whereas accessibility means those memories easily maintained in working memory.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Retrieval from Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

31.  The concept of accessibility implies that:

32.  everything we ever perceive is stored in memory.

33.  retrieval cues are necessary to unlock some memories.

34.  in some cases, retrieval should occur before encoding.

35.  the limbic system is involved in episodic memory.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Retrieval from Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

32.  Encoding specificity means that:

33.  retrieval cues do not apply to semantic memory.

34.  deeper processing leads to stronger memory representations.

35.  retrieval of information from memory will be maximized when the conditions at retrieval match the conditions at encoding.

36.  we remember happy events from our life better when we are currently happy.

Ans: c

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Easy

 

33.  In Godden and Baddeley’s (1975) experiment, scuba divers remembered best when:

34.  they were tested on land.

35.  they were tested underwater.

36.  they retrieved in the opposite environment that they learned in.

37.  they retrieved in the same environment that they learned in.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Medium

 

34.  In Godden and Baddeley’s experiment on encoding specificity, the results revealed that:

35.  if a diver studied underwater, he or she remembered more when tested underwater.

36.  if a diver studied underwater, he or she remembered more when tested on land.

37.  if a diver studied underwater, he or she remembered better when tested under the influence of alcohol.

38.  if a diver studied underwater, he or she remembered better when tested with nicotine.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Medium

 

35.  Eich et al. (1975) examined the influence of marijuana on people’s memory. He found that:

36.  marijuana is always a memory enhancer.

37.  participants preferred learning when not using marijuana.

38.  marijuana hurts memory performance even in working memory tests.

39.  state-dependent learning applies to drugs, such as marijuana.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Medium

 

36.  Eich et al. (1975) found that:

37.  if a person studies when under the influence of a drug, he or she does best when tested under the influence of the same drug.

38.  certain drugs can improve memory.

39.  marijuana hurt memory performance, but nicotine improved it.

40.  participants retrieved best when they were in the opposite mood as they were when they learned the information.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Medium

 

37.  Mood congruence means:

38.  that moods are best remembered when we study them under levels of processing.

39.  that we remember the moods we are in later, when it is congruent to do so.

40.  that you are more likely to remember events if you are in the same mood as when you learned them.

41.  that you are more likely to remember events that are positive when you are in a positive mood and more likely to remember events that are negative when you are in a negative mood.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Medium

 

38.  Inhibition refers to:

39.  a mechanism that promotes decay from working memory.

40.  conscious refusal to acknowledge painful memories.

41.  encoding specificity applied to repressed memories.

42.  a mechanism that actively interferes with and reduces the likelihood of recall of particular information.

Ans: d

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Inhibition in Episodic Memory

Difficulty Level: Easy

 

39.  Retrieval-induced inhibition means that:

40.  the retrieval of some items interferes with the retrieval of related items later.

41.  the retrieval of some items interferes with the retrieval of the same items later.

42.  the retrieval of category names interferes with the retrieval of category exemplars.

43.  the retrieval of category names interferes with the retrieval of studied exemplars.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Inhibition in Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

40.  In Anderson et al.’s (1994) experiment on retrieval-induced inhibition, participants:

41.  RP+ (retrieval practiced category; studied items) items are recalled worse than NRP (not studied) items.

42.  RP- (retrieval practiced category; unstudied items) items are recalled better than NRP (not studied) items.

43.  RP- (retrieval practiced category; unstudied items) items are recalled worse than NRP (not studied) items.

44.  RP+ (retrieval practiced category; studied items) items are recalled worse than RP- (retrieval practiced category; unstudied items) items.

Ans: c

Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Inhibition in Episodic Memory

Difficulty Level: Hard

 

41.  Akiko studies half of the countries of Europe, but not the other half. When tested on her knowledge of European countries, Akiko is likely to show:

42.  mood congruence; she will remember the countries that she studied when she was in a good mood.

43.  levels of processing; she will remember the countries that she studied using perceptual priming.

44.  maintenance rehearsal; she will remember those countries that she is keeping in working memory.

45.  part-set cueing; she will remember those countries she studied well, but will retrieve the remaining half worse than if she had not studied.

Ans: d

Cognitive Domain: Analysis

Answer Location: Part-Set Cueing

Difficulty Level: Hard

 

42.  In directed forgetting, participants are asked to forget certain items. This results in:

43.  ironically, enhanced memory for those items.

44.  participants cannot inhibit the to-be-forgotten items, resulting in greater recall of those items.

45.  participants do not follow the directions and forget all of the items.

46.  participants inhibit the to-be-forgotten items, resulting in less recall of those items.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Directed Forgetting

Difficulty Level: Medium

 

43.  Part-set cueing occurs:

44.  if a person studies only half the items in the list. The unstudied items are less likely to be recall compared to a control group that did not study any of the items.

45.  if a person studies only half the items in the list. The unstudied items are more likely to be recall compared to a control group that did not study any of the items.

46.  if a person studies only half the items in the list. The unstudied items no more or less likely to be recall compared to a control group that did not study any of the items.

47.  when the person is directed to forget all of the items.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Part-Set Cueing

Difficulty Level: Medium

 

44.  Scullin and Bugg (2012) examined prospective memory. They found one error that occurred in prospective memory was:

45.  repeating a task that had already been performed.

46.  not directing their forgetting to prospective memory.

47.  indicating that their memory was semantic not episodic.

48.  not checking the clock when they were supposed to.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Prospective Memory

Difficulty Level: Medium

 

45.  Encoding specificity is the idea of:

46.  encoding specificity.

47.  state-dependent memory.

48.  mood congruence.

49.  transfer-appropriate processing.

Ans: d

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Encoding Specificity

Difficulty Level: Hard

 

46.  To interfere with and reduce the likelihood of recall of particular information is termed:

47.  retrieval.

48.  congruence.

49.  inhibition.

50.  remembering.

Ans: c

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Inhibition in Episodic Memory

Difficulty Level: Easy

 

47.  Future memory for things needing accomplished is called:

48.  directed memory.

49.  predetermined memory.

50.  perspective memory.

51.  prospective memory.

Ans: d

Cognitive Domain: Knowledge

Answer Location: Prospective Memory

Difficulty Level: Easy

 

48.  On the retrieval side, memory is dependent on:

49.  directed cues.

50.  retrieval cues.

51.  perspective cues.

52.  memonic cues.

Ans: b

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Summary

Difficulty Level: Medium

 

49.  Prospective memory appears to be directed by mechanisms in the:

50.  frontal lobes.

51.  memory cortex.

52.  medula.

53.  optic nerves.

Ans: a

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Summary

Difficulty Level: medium

 

 

True/False

1.    It is possible for one damaged cognitive system to be independent from another.

Ans: T

Cognitive Domain: Cognition

Answer Location: Neuropsychological Evidence

Difficulty Level: Medium

 

2.    Retrieval from episodic memory draws on more cerebellar processes than semantic memory.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Episodic Memory

Difficulty Level: Medium

 

3.    The von Restorff effect works because the isolated item always occurs in a critical serial position.

Ans: F

Cognitive Domain: Comprehension

Answer Location: Distinctiveness

Difficulty Level: Medium

 

Comments

Popular posts from this blog

Organic Chemistry 6th Edition By Brown Foote Iverson – Test Bank

Operations And Supply Chain Management 14 Edition By Jacobs – Test Bank

Pharmacology For Canadian Health Care Practice 3rd Edition By Linda Lane Lilley – Test Bank